Preminula legendarna Žuži Jelinek

Legendarna kolumnistica, dizajnerica i stilistica Žuži Jelinekpreminula je u 96. godini u Zagrebu, javlja HRT

jelinek zuzi

Rođena je u Budimpešti, u siromašnoj židovskoj obitelji. Majka joj je porijeklom Mađarica, a otac Hrvat. Pravo ime joj je Suzana, mađarski Žužana, što je skratila u Žuži. Prezime Jelinek zadržala je iz prvog braka, od dr. Jelineka u kojeg je bila, kako će reći, smrtno zaljubljena. Ona, iz siromašne židovske obitelji gluhonijemih roditelja koji su, tada na kraju Zagreba, u Maksimirskoj proizvodili četke, postala je prva “šnajderica” Jugoslavije.

8355 1Šivala je 17 godina za Jovanku Broz, modno je savjetovala i Tita, a kostime je krojila i svim ženama tadašnjih jugoslavenskih ministara… Zanat je dobrim dijelom naučila kod Nine Ricci u Parizu, a kratko je radila i za Coco Chanel. U Švicarskoj je provela 58 godina, u Ženevi je kupila četiri kuće, svoje modele prodavala je u Americi, Japanu…

Osim šivanjem Žuži se proslavila i kao spisateljica kolumna i romana u kojima je čitateljima često davala savjete o ljubavi i seksu temeljene na svom bogatom životnom iskustvu.Legenda hrvatske modne scene savjetovala je ženama “da si priušte svakog frajera kojeg požele jer bi se mogle kajati zbog propuštenih prilika”.

Prisjetite se Žužinih kolumni i najboljih savjeta!