Jastrebarsko – 100 godina od rođenja Josipa Resteka

Ministar kulture Berislav Šipuš u Gradskom muzeju Jastrebarsko svečano otvorio izložbu posvećenu stotoj obljetnici rođenja akademskog slikara Josipa Resteka

Jastrebarsko Croatia Josip Restek 100 godina 1

Ministar Šipuš u Gradskom je muzeju, 6 studenoga 2015. godine, otvorio izložbu akademskog slikara Josipa Resteka, rođenog u Volavju kraj Jastrebarskog davne 1915. godine

Ovom izložbom 50 godina star jaskanski Muzej obilježava 100. obljetnicu slikarova rođenja, jednog od najistaknutijih promicatelja tradicijske kulture jaskanskoga kraja. Izložba je otvorena do 08. siječnja 2016. godine.

foto galerijaPogledajte 180 foto s otvorenja izložbe!

foto galerijaPogledajte veliku hrvatsku kolekciju Josip Restek ART collection!

Na svečanoj proslavi prisustvovala je i gospođa Blanka Restek, supruga pokojnog slikara koja je po treći put donirala radove Gradskom muzeju Jastrebarsko, i to ovaj put čak 9 radova grafike i akvarela.

Jastrebarsko Croatia Josip Restek 100 godina 3

Ovom izložbom, popraćenom programom svečane akademije i nastupom prvaka Opere HNK-a iz Zagreba, Jaskanski Muzej, Narodno Sveučilište i Centar za kulturu Jastrebarsko obilježili su Jaskanski “Jubilej kulture” (70 godišnjicu Pučkog sveučilišta, 50 godišnjicu Jaskanskog Muzeja i 20 godišnjicu Centra za kulturu).

Jastrebarsko Croatia Josip Restek 100 godina 2

Josip Restek je jedan od najistaknutijih promicatelja tradicijske kulture jaskanskog kraja koji je predstavljen u njegovim bogatom opusu djelimice izloženom ovdje u Galeriji Jastrebarsko, naglasila je voditeljica Gradskog muzeja Jelena Škrabe.

004 map Josip Restek collection (76)

Zahvaljujući umjetnikovoj supruzi Blanki Restek opus od 410 umjetnikovih djela je darovan gradu Zagrebu i pohranjen u Galeriji Klovićevi Dvori, a isto tako brojna umjetnikova djela su darovana gradu Jastrebarsko.

Jastrebarsko Croatia Josip Restek 100 godina 10

Prema riječima kustosice Restekove donacije u Klovićevim Dvorima, Petre Vugrinec :”Zbirka omogućuje praćenje Restekova stilskog razvoja od samih početaka, od konkretnog slikarstva i figurativnog realizma inspiriranog nacionalnim folklorom i temama iz rodnoga Volavja i jaskanskoga kraja preko oslobađanja forme i ekspresionizma pa sve do lirske apstrakcije i napuštanja ovozemaljske i ovovremenske teme apstrahirajući pojavnost do kozmičkih vizija. Majstorsko poznavanje grafičkih tehnika u varijantama visokog, dubokog i plošnog tiska te njegovo kontinuirano propitivanje novih tehnologija izvedbe, posebice u zahtjevnoj juvigravuri, zatim brojne nagrade i priznanja što ih je za rad u grafičkome mediju primio čine Restekovo djelo višestruko značajnim”.

Jastrebarsko Croatia Josip Restek 100 godina 87

Povjesnicarka umjetnosti Biserka Rauter Plancic naglasava u katalogu retrospektivne izložbe Galerije Klovićevi dvori iz 2003. da “Restek gotovo probija granice dubokoga tiska ostvarujući graničnu tvorevinu čija se drama odvija između grafičke dvodimenzionalnosti i trodimenzionalnosti objekta. On dubi, reže, razgrađuje ploču do ekspresivne i volumizirane modelacije grafičkog lista, do opipljivog praska. Josip Restek je jedan od najznacajnijih modernistickih graficara” a prema misljenju Petre Vugrinec epitet elitizma jednako potkrepljuje moralna ljepota umjetnikova stvaranja i življenja. Skromnost i istinsko uživanje u umjetničkom stvaralaštvu bez želje za podilaženjem časovitim modama odlike su koje krase njegovo stvaralaštvo. Restekov opus odiše ljudskom mjerom, rijetko postignutim skladom i mirom. Njegova je dosljednost mimezis, a stvaranje i traganje kontinuitet koji se očituje u zavidnom majstorstvu grafičkoga promišljanja”.

Jastrebarsko Croatia Josip Restek 100 godina 159

Jastrebarsko Croatia Josip Restek 100 godina 7

foto galerijafotografije s otvorenja izložbe

foto galerijaJosip Restek ART collection

007 map Josip Restek collection (5)

Foto: Akademija Art