Potvrđena Vlada i izvršena primopredaja dužnosti

67f787c170

Saborski zastupnici podržali su Vladu mandatara Tihomira Oreškovića sa 83 glasova ZA, 61 protiv i pet suzdržanih

67f787c170

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske je Tihomir Tim Orešković. Prvi potpredsjednik sa ovlastima zamjenika Tomislav Karamarko. Potpredsjednik Božo Petrov. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Miro Kovač. Ministarstvo obrane Josip Jurjević. Ministarstvo unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Ministarstvo financija Zdravko Marić. Ministarstvo pravosuđa Ante Šprlje. Ministarstvo zdravlja Dario Nakić. Ministarstvo gospodarstva Tomislav Panenić. Ministarstvo branitelja Mijo Crnoja. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Ministarstvo uprave Dubravka Jurina Alibegović. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević. Ministarstvo poduzetništva i obrta Darko Horvat. Ministarstvo poljoprivrede Davor Romić. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić. Ministarstvo socijalne politike i mladih Bernardica Juretić. Ministarstvo kulture Zlatko Hasanbegović. Ministarstvo turizma Anton Kliman. I ministarstvo zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

304a5c123a2

Zoran Milanović Banske dvore prepustio je novom premijeru Tihomiru Oreškoviću te njegovim zamjenicima Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu.

– Nemamo nukelearno oružje, pa ne mogu dati nuklearnu šifru. Bit će vam lakše nego prije 4 godine, ali neće vam biti jednostavno. Želim vam sve najbolje – rekao je Milanović i rukovao se s Oreškovićem.

Orešković je rekao da su pred njim izazovi, ali da je njegov tim spreman na odgovornost, kao i na pokretanje gospodarstva i poboljšanje standarda građana. Odgovarajući na novinarska pitanja rekao je da izdržao dugu raspravu, ali je bilo previše govora o ustašama i partizanima.

– Imamo pametnijih tema jer se treba baviti budućnošću, a ne prošlošću – zaključio je Orešković. Milanović i predstojnik njegova ureda Tomislav Saucha nakon toga napustili su Vladu. VL