Mandatar Tihomir Orešković predstavio je u četvrtak na novinskoj konferenciji popis ministara koje će u petak Hrvatskom saboru predložiti za novu Vladu. Jedan od njih je dr. sc. Zlatko Hasanbegović kao ministar kulture

154 8453820Zlatko Hasanbegović povjesničar je koji radi na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar

Autor je knjiga na temu muslimana u Zagrebu i Hrvatskoj te niza znanstvenih tekstova.

Rođen je u Zagrebu, 1973. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu a jednopredmetni studij povijesti na Filozofskome fakultetu Sveučilišta Zagrebu, gdje je magistrirao i doktorirao.

Glavnim je urednikom časopisa Pilar. Predsjednikom je Nadzornog odbora Počasnoga blajburškog voda, suradnikom različitih inicijativa za utvrđivanje žrtava poratnog komunističkog terora, posebice među muslimanima u Bosni i Hercegovini te članom Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zagreb.

Predmet njegovih znanstvenih interesa odnos je modernih hrvatskih nacionalnih ideologija, napose pravaštva i njegovih izdanaka, prema islamu i muslimanima u Bosni i Hercegovini u 19. i 20. stoljeću.

Istražuje muslimansku sastavnicu hrvatske građanske kulture do 1945. godine te političko-stranačke i vjersko-nacionalne odnose u Bosni i Hercegovini od Austro-Ugarske okupacije do komunističkoga preuzimanja vlasti.

Zlatko Hasanbegović sudjelovao je od samog početka u građanskoj inicijativi U ime obitelji – javno podupirući pravo hrvatskih građana da na prvom narodnom referendumu iznesu svoj stav o ustavnoj zaštiti braka kao zajednice žene i muškarca.

Zlatko Hasanbegović oženjen je i otac dvoje djece.

Izvor: Narod.hr

Leave a Reply