Skip to content

Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta

Kandidat za ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar rođen je 1970. godine u Rijeci. Dolazi iz liječničke obitelji (tata cijeli život radio u Švicarskoj), pa je obiteljska želja bila da i on nastavi liječničku karijeru

Sustar

Na prijemnom za medicinu u Zagrebu bio je prvi, ali usprkos tomu upisuje molekularnu biologiju.Diplomirao je molekularnu biologiju na Sveučilištu u Zagrebu, potom diplomirao i doktorirao na studiju filozofije Sveučilišta u Padovi, a radi na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci. U sklopu doktorskog studija dvije godine boravio je na sveučilištu Columbia u New Yorku temeljem dobijene Fulbrightove stipendije

Od prosinca 2003. stalno je zaposlen na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Dekan fakulteta bio je u dva mandatna razdoblja, od 2009. do 2015. godine. Voditelj je projekta obnove monumentalne palače Moise iz 16. stoljeća u gradu Cresu u sveučilišni edukacijski centar. Dobitnik je Nagrade Primorsko-goranske županije za 2012. godinu, zajedno sa četiri kolege, za izradu studijskih programa i osnivanje Odsjeka za talijanistiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Političku karijeru počeo je u Hrvatskim laburistima-stranci rada, čiji je bio kandidat za riječkoga gradonačelnika u svibnju 2013. godine, te nije loše prošao u borbi s Vojkom Obersnel. Odmah po završetku izbora zahvalio je Laburistima na povjerenju, vratio im mjesto koje je osvojio, i učlanio se u HDZ, jer to odgovara više njegovom svjetonazoru i pogledu na svijet i život.

Oženjen je i otac dviju kćeri.

O iseljavanju mladih

“Posebno su alarmantni podaci o iseljavanju mladih i obrazovanih ljudi. Hrvatska je među deset demografski najstarijih država u svijetu! Nije točno da su to europski trendovi! Projekcije pokazuju da će 2031. godine naše škole imati 11.000 razreda učenika manje! Prijeti demografski i gospodarski slom, a Europska komisija predviđa da će u sljedećih godina čak 200.000 građana napustiti Hrvatsku”, poručivao je u srpnju 2015. godine Šustar.

Protiv ministra Jovanovića

Kritizirao je i tadašnjeg ministra obrazovanja Željka Jovanovića. “Pozivam ga da prestane nasrtati na akademsku zajednicu. Jovanović treba prestati s diskursom kao da smo na suprotnim stranama barikade. Poručujem mu da se prihvati posla. Iz iskustva znam da profesori i nastavnici dijele sudbinu ostalih hrvatskih građana. Ako itko na fakultetima novac nenamjenski troši, neka ga Jovanović napokon imenuje i prestane dijeliti paušalne ocjene! Jovanović je i inače od samog početka u konfliktu s akademskom zajednicom”, poručivao je Šustar.

“Odgoj u kršćanskoj vjeri može biti nadahnuće”

Govoreći na javnom predavanju na temu “Roditeljstvo” govorio je kako je odnos roditelja i djeteta prije svega moralni, a tek onda biološki. Istaknuo je kako je temeljna vrijednost ili dobro na kojemu počiva kvalitetno roditeljstvo – očuvanje naših odnosa ili etika brige o mreži odnosa koji čine obiteljsku zajednicu. S tim u svezi, odgoj u kršćanskoj vjeri može biti nadahnuće koje ne treba nužno zazirati od različitih mišljenja, sumnji ili polemika.

Naprotiv, trebalo bi više u sigurnom okruženju obiteljskih odnosa učiti djecu, učiti međusobno kako dobro upravljati konfliktnim situacijama. Smatram da su biblijske, posebno novozavjetne prispodobe izvrstan poticaj po tom pitanju. To je živa vjera koja može biti zanimljiva današnjoj obitelji i poticaj roditeljstvu. Izvor: narod.hr