Martina Miholić & Mia Orsag: PUCANJ U PRAZNO

MM F 14

M&M
PUCANJ U PRAZNO?
Galerija PM
29. siječnja, 2016.
19:00 – 22:00

Polazeći od citata ‘’Umjetnik je životinja za odstrel’’ za galeriju PM, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Mia i Martina su osmislile specific performans pod nazivom ‘’Pucanj u prazno?’’.

Prostor galerije PM, točnije prostor ispod kupole Doma hrvatskih likovnih umjetnika, ispunit će s petstotinjak balona napunjenih helijem. Na svakom balonu ispisat će ime jednog, živućeg hrvatskog umjetnika, a temeljem prijedloga koje će zaprimati od strane javnosti, putem facebooka. Posjetitelji će u PMu moći pucanjem iz airsoft puške ‘’odstreljivati’’ svoje umjetnike.

“Ovakvim procesom proučavamo odnos kustosa i umjetnika te njihovih pozicija – pozicija moći i nemoći.” pojašnjavaju autorice.

Martina Miholić i Mia Orsag su vizualne umjetnice i voditeljice galerija HDLU/kustosice.

“Iako formalno nismo kustosice, često bivamo tako nazivane. Sasvim svjesne problema sukoba interesa te činjenice da smo zaposlenice HDLU-a, a istodobno umjetnice i kustosice, lansiramo provokaciju koja pojačava smisao koncepta; dvije žene pucaju i pozivanju na pucanj po umjetniku, iz kustoskog aspekta ali i umjetničkog.” ističu umjetnice.

Čitav postav pomalo će asocirati na ambijent zabavnog parka.

“Oslanjajući se na teoriju o kulturi spektakla projekt će paralelno postavljati pitanja o funkciji umjetničkih prostora i prostora umjetnosti same, te ulozi umjetnosti u kulturi zabave ali i kulture zabave i spektakla u umjetnosti.” kažu Mia i Martina.

Cilj projekta je problematizirati odnos kustos-umjetnik i propitati svrhu umjetnosti unutar okvira vremena. Dodatno, postavlja se pitanje odnosa umjetnosti i bitaka/bića, kao i pitanje koliko je samoodrživost u skladu odnosno u koliziji s umjetničkim stvaralaštvom.

Pucanj u prazno? održat će se kao program HDLU u sklopu Noći Muzeja.

Foto by Martina Kenji