Skip to content

Češko moderno slikarstvo

cesiMnogo je hrvatskih velikana koji su u Češkoj u Pragu ostavili trag od umjetnika Vlahe Bukovca, znanstvenika Andrije Mohorovičića do raznih političkih, športskih, a kasnije i filmskih osoba. Umjetnost je oduvijek bila most kultura među narodima u ovom slučaju češkog i hrvatskog

Svijet je postao „globalno selo“ pa tako i umjetnost. Ta kulturna globalizacija ima lice i naličje. Danas su nacionalne manjine graditelji prijateljstva među narodima. Tako je i ova izložba organizirana kao plod suradnje češkog društva Jednota iz Daruvara i kutinskog Muzeja Moslavine. Bogatstvo ove manifestacije je u raznovrsnosti medijskih stilskih izričaja te generacijskih razlika. Slikari su bez predloženog tematskog imperativa pokazali slobodu izbora koja se kreće od krajolika, portreta do veduta. Stilski raspon se kreće u duhu impresionizma pa do apstraktnog ekspresionizma. Izloženo je tridesetak djela moderne češke umjetnosti, a među njima se nalaze i poznati češki umjetnici koji su izlagali širom svijeta. Češki moderni slikari pokazuju širok raspon korištenja likovnih medija i kolorističkog bogatstva do lirske apstrakcije i analitičkog slikarstva. Poput događanja u zrcalu, ogledaju se dva svijeta, vanjski i unutarnji, a vezu tih dvaju svjetova prepoznajemo kroz vrijednosti izražavanja u umjetnosti, oni su zapravo uzročno-posljedični sa svim društvenim i osobnim implikacijama..

Mladen Mitar

Ususret čeških žetvenih svečanosti – Dožinke

Žetvene svečanosti – Dožinke – najveća su manifestacija hrvatskih Čeha. Održavaju se svake druge godine u drugom mjestu uz sudjelovanje svih društava “Čeških beseda” u Hrvatskoj. Ta proslava završetka žetve kojom žeteoci izražavaju radost zbog spremanja ljetine vjerojatno nije izvorni običaj. Prvi put Dožinke su održane 1925. godine u Daruvaru gdje su nacionalno osviješteni češki domoljubi nastojali među svojim zemljacima promicati češke narodne nošnje, plesove i običaje. U početku su Dožinke imale i sokolske vježbe, a danas je to dvodnevna manifestacija s nizom događaja, izložaba i bogatim folklornim programom. Najatraktivniji je nedjeljni žetveni mimohod žitom bogato okićenih alegorijskih kola s prikazima postupka dobivanja kruha za koji se društva “Češka beseda” pripremaju tjednima unaprijed.

See also  Izložba umjetničkih rješenja spomenika papi Ivanu Pavlu II.

Prošlogodišnje Dožinke održane su u Daruvaru, dok ove 2016. održavaju se u Međuriću i Kutini. Ususret Dožinkama u Galeriji Muzeja Moslavine otvara se i izložba suvremenih čeških umjetnika.