Fotografije iz objave od Galerije Kortil u “Poštanskim autobusom na more”

Poštanskim autobusom na more – Umjetničko istraživanje Maje S. Franković, Hassana Abdelghanija, Christine Kertz i Eve Ursprung o pola stoljeća autobusnog turizma na Kvarneru i u Istri

1251252U poslijeratnim godinama čežnja za morem, plažom i suncem sve je više jačala i u manje povlaštenih ljudi, onih s “tanjim novčanikom”. Stanovnicima Štajerske i Koruške to je omugućavala pošta. Svojim je autobusima 1960-ih i 1970-ih dovezla tisuće ljudi na Jadran, osobitno na Kvarner i u Istru. Poznate štajerske umjetnice Eva Ursprung i Christine Kertz, te Maja S. Franković, profesorica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i voditeljica galerije Eugen K. u Brseču, i međunarodno priznati fotograf Hassan Abdelghani, voditelj Galerije Makina u Puli, pratili su te povijesne tragove i svojim umjetničkim radovima stvorili vezu sa sadašnjošću, prikazujući kako su se sličnosti i razlike doživljavale preko granica i kako su utjecale na sliku o onome drugome sve do današnjih dana.

Zahvale na suradnji dr. Nikolausu Hermannu, počasnom konzulu Republike Hrvatske u Grazu, dr. Hermanu Mangu i prof. Miru Pavloviću.

Izložba ostaje otvorena do 5. veljače 2016.