Završena zimska škola hrvatskog folklora

16Na Zimskoj školi hrvatskog folklora koja se po prvi puta održavala u zavičaju osnivača škole dr. Ivana Ivančana u Koprivnici, sudjelovalo je 130 polaznika, 20-tak predavača i korepetitora, a podučavali su se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga PANONSKOGA PODRUČJA, odnosno narodni plesovi Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, područja Županje i Vinkovaca te Srijema. Predavat će se i plesovi Hrvata koji žive u Vojvodini, Mađarskoj i Bosanskoj Posavini u BiH.

Uz praktična plesna predavanja održavala su se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama panonskoga područja, te predavanja o plesnom pismu – kinetografiji i osnovama notnoga pisma. Ova škola namijenjena je obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina.

Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. g.), a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan. Uz Andriju Ivančana predavanja će održati i drugi hrvatski folklorni stručnjaci: Slavica Moslavac, Miroslav Šilić, Nenad Sudar, Ratko Poznić, Mišo Šarošac, Goran Knežević, Kristina Benko Markovica, Katarina Medarić, Tibor Bün, maestro Siniša Leopold, Vjekoslav Martinić. Glazbeni korepetitori su Antun Kottek i Lana Moslavac. Na Školi će se učiti pjesme i plesovi cijelog panonskog areala, predavačica za područje hrvatske Posavine, Moslavine, Bilogore je Slavica Moslavac, a korepetitor na bisernici, tamburi samici, jedinki i dvojnicama je Lana Moslavac.

Organizator: Hrvatska matica iseljenika
Voditelj: Andrija Ivančan, prof.
Organizatorica: Srebrenka Šeravić, prof.
Mjesto održavanja: Koprivnca, hotel Podravina
Predavačica za moslavačko-posavsko-bilogorski kraj: Slavica Moslavac, prof.
Korepetitorica: Lana Moslavac
3. do 12. siječnja 2016.