Pijanistički recital Torosa Cana u Zadru

can faceTOROS CAN, klavir (Turska)
H. Purcell, C. Debussy, C. Franck, K. Szymanowski, J. T. Veldhuis

U četvrtak 21. siječnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta nastavlja se pretplatnički ciklus Koncertnog ureda Zadar. Kao i posljednjih nekoliko godina siječanj je u Koncertnoj sezoni rezerviran za pijanističke recitale na kojima najčešće nastupaju vrsni pijanisti mlađe generacije. Tako je prošle godine s djelima Chopina nastupio danas već široj hrvatskoj javnosti poznat Aljoša Jurinić, pijanist koji je u listopadu ove godine ušao u finale Međunarodnog natjecanja Frédéric Chopin u Varšavi. A godinu ranije ugostili smo Marijana Đuzela, nadarenog pijanista koji se plasirao u polufinale 14. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Beethoven u Beču.

Ovogodišnje mjesto za izvedbu pijanističkog recitala pripalo je inozemnom umjetniku također mlađe generacije. Radi se o turskom umjetniku Torosu Canu, višestruko nagrađivanom pijanistu (prve na grade na natjecanju Fondacije Yvonne Lefebure, natjecanju Fondacije Chevillion Bonnaud i natjecanju Blanche Selva u Orléansu – Francuska) i profesoru na Sveučilištu Anadolu (Turska). Nakon školovanja na Državnom konzervatoriju u Ankari, Can je studirao na Royal College of Music u Londonu, a zatim na Sveučilištu u Arizoni i prestižnom Yeale – u.

Usavršavajući se kod različitih svjetskih pedagoga (Alexander Jenner, Jan Wijn, György Sándor, Boris Berman i Claud Frank i drugi) specijalizirao se za glazbu 20. stoljeća.

Zadarski koncert Torosa Cana ipak neće biti u cijelosti posvećen glazbi 20. stoljeća. Umjetnik će svirati šarmantne i ljupke suite Henryja Purcella te skladbe impresionističkog majstora Claudea Debussyja i belgijskog romantičara Césara Francka. A za kraj će izvesti djela najvećeg poljskog skladatelja 20. stoljeća, Karola Szymanowskog te suvremenog, avangardnog nizozemskog skladatelja Jakoba ter Veldhuisa.

Koncert započinje u 20 sati.