Moderna umjetnost u Trstu 1910.-1941.

Autoritratto Afro BasaldellaPredstavljanje će se održati u četvrtak, 14. siječnja u 11 sati u Muzeju grada Rijeke

Moderna umjetnost u Trstu, 1910.-1941.
Arte moderna a Trieste, Il modo e la’ 1910-1941
Magazzino delle Idee, Trst
1. studeni 2015. – 31 siječanj 2016.

Otkad je 2011. pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Grada Trsta, pokrenut
znanstveni skup o arhitekturi i umjetnosti Rijeke i Trsta, intenzivirana je i suradnja između muzeja i kulturnih institucija dvaju gradova.

I ovoga je puta, inicijator ove suradnje Luca Caburlotto, ravnatelj (soprintendente) Zavoda za zaštitu povijesnih, umjetničkih i etno-antropoloških spomenika regije Friuli Venezia Giulia.

Izložba je priređena pod pokroviteljstvom Provincia di Trieste i u organizaciji muzeja Furlanije Julijske krajine, uz suradnju više suorganizator a atori su Patrizia Fasolato, Enrico Lucchese i Lorenzo Nuovo.

Na predstavljanju u Rijeci, prvenstveno namijenjenom medijima i stručnjacima, no otvorenom za sve zainteresirane, sudjelovat će jedan od autora izložbe Enrico Lucchese, znanstveni suradnik Libera Universita’ di Linguee Cominucazione (LULM) iz Milana i Universita’ degli Studi iz Trsta. On je također i član znanstvenog odbora revije za povijest umjetnosti Arte in Friuli Arte a Trieste, te će također sudjelovati i Luca Caburlotto, soprintendente Zavoda za zaštitu spomenika tršćanske regije.

Predstavljanje će biti popraćeno i video-prezentacijom koja će zorno predočiti izložbu o periodu u kojemu su Trst i Rijeka umnogome bili povezani pa su također imali i zajedničko regionalno umjetničko udruženje, a umjetnici obaju gradova sretali su se i na zajedničkim revijalnim izložbama.

Ervin Dubrović