Klasično organizirana poduzeća koja svi poznajemo polako ali sigurno odlaze u prošlost. Na vrata nam kucaju neki novi modeli, točnije virtualna poduzeća

161587

Za to prvenstveno je zaslužan razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija koji je dramatično promijenio prirodu poslovanja

Kako izgledaju i po čemu su posebna virtualna poduzeća?

Virtualno poduzeće čine grupa poduzeća, dijelova poduzeća ili samostalnih poduzetnika koji se međusobno povezuju radi obavljanja privremene ili trajne poslovne aktivnosti. Obično se uspostavlja za potrebe nekog projekta (ali može biti i dugotrajnije), na kojemu sudjeluje više ljudi sa različitim lokacijama i u različito vrijeme. Svaka osoba sudjeluje u jednoj ili više faza zajedničkog projekta, ovisno o potrebama.

Komunikacija među suradnicima tima uglavnom se odvija preko e-maila, popularnog Skypea, mobitela i telefona. Ponekad dolazi do zajedničkih sastanaka, no to su rjeđi slučajevi.

Zanimljivo je znati da su troškovi poslovanja u virtualnom uredu u odnosu na klasični niži barem 50 posto, a prednost je i što se može otvoriti istog trena. Sve to olakšava pokretanje neke poslovne ideje. Upravo zato je ovaj model poslovanja (osim kod velikih poduzeća) najpopularniji među mladima poduzetnicima koji tek kreću s poslovanjem i još nemaju dovoljno novca za otvaranje i korištenje svog ureda.

Kao najveća prednost virtualnog poslovanja nudi ti se rad od kuće, nešto o čemu većina nas mašta. Nema više odlazaka na posao, nezadovoljstva zbog prometnih gužvi, kašnjenja javnog prijevoza, ranog ustajanja i sl.

Istovremeno upravo nedostatak kontakata među kolegama je i najveći nedostatak virtualnog poslovanja. Kad smo u direktnom kontaktu s kolegama lakše možemo riješiti moguće probleme nego samostalno kod kuće. No ovaj problem možemo umanjiti tjednim ili mjesečnim sastancima, organiziranjem team buildinga i slično. Također, fleksibilno radno vrijeme kod kuće može biti prednost ako ga slobodno formiraš ali i nedostatak u slučaju da ti se radni dan pretvori u 24 sata. Kao što vidimo svako poslovanje ,pa tako i ovaj model ima svoje prednosti i mane.

U svijetu najveći interes za rad od kuće najviše su pokazali radnici u zemljama kao što su Indija, Indonezija te Meksiko a najslabije zaposlenici u visokorazvijenim zemljama poput Njemačke, Francuske i Italije.

Nedavna istraživanja provedena u Hrvatskoj pokazuju tendenciju rasta virtualnog ureda. Stoga, ako imaš neku poslovnu ideju a nemaš potreban novac ili prostor, virtualni ured može ti biti prvi korak k ostvarivanju tvojih poslovnih ideja. europa.eu