Marija Galić: Boja ljubavi

Marija Galić BOJA LJUBAVI foto Antun Bukovec 16

Marija Galić: Boja ljubavi
Galerija SUNCE
Avenija Marina Držića 1, URIHO, Zagreb

Otvorenje u četvrtak, 11. veljače 2016. godine, s početkom u 18.30 sati. Izložba se može pogledati: pon-pet, od 10.00 do 16.00 srijedom do 17.00 sati, do 11. ožujka 2016. godine. Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan! Izložba se može pogledati na web adresi URIHO.

Izložbu je otvorila umjetnica Dijana Nazor.

foto galerijaPogledajte fotografije s otvorenja Višnje Serdar

foto galerijaPogledajte fotografije s otvorenja Antuna Bukovca

foto galerijaPogledajte galeriju radova

Marija Galić, opus koji stvara te ga niže u pojedine cikluse izražajno je autorsko intiman. Tvrdnja kako je svako likovno djelo dijete svoga stvaraoca, njegov jedinstveni i neponovljivi dio, posebice nesumnjivo vrijedi upravo za nju jer su njena djela njezin odsjaj, refleksija stanja njene duše i duha, njenih suptilnih saznavanja, osjećanja, raspoloženja i razmišljanja. Autorica se seizmografsko osjetljivo odaziva sa svojim unutarnjim shvaćanjem, šeće se kroz svoje introvertirane svjetove, između svjesnih i podsvjesnih sfera, otkriva ih, analizira te prijevodi, kao što kaže, na vlastiti govor, na slikarski medij s apstraktnim, ekspresivnim izražajem.

Slikaričina samopreispitivanja i samoanaliziranja omogućavaju joj doživljavanje osobne katarze te je ispunjavaju osjećajem unutarnjeg mira i radosti. A harmonični likovni organizmi sve to prijenose i na gledatelja te tako uspostave plemenitu vezu između izražajno subjektivno iznošene enigmatične unutarnjosti slikarice te doživljajske slobode koja je dana pojedincu.

Iako Galićeva slijedi unutarnju vokaciju te se elementarno odaziva na paletu unutarnjih osjećaja njene su slikarske sinteze brižno promišljene jer iznad slobodnih, stihijskih, indirektnih, gestualno naglašenih prijevoda unutarnjih nadražaja vlada i razum, njeno teženje ka izoštrenoj likovnoj sintaksi, poslije promišljenih, ali dinamičnih odnosa unutar čvrstog slikovnog organizma.

Marija Galić Boje ljubavi 1

Potezi četkom, tragovi kista te taktilni odnos dlanom ili prstima, uspostavljen između materije boje i slikovne podloge omogućavaju osjećanje, oživljavanje i prevođenje mrtve materije u likovne prizore koji savladaju poseban, elementarni i duhovni esprit.

Marija Galić Boje ljubavi 4

Meki prelazi boja, osjetne tonske gradacije i plemenitost nijansi boja i stupnjevanje dramskih osjećanja u nesukladnim kombinacijama boja.

Izljevi boja koji se u višeslojnom slikovnom organizmu preljevaju, prosijevaju mjestimice su razbuđeni ekspresivnim, drskim intervencijama linija koje dozivaju fragment stvarnoga, organskoga svijeta, a cjelina usprkos nekim sugestivnim znakovima ostaje na drugoj strani vizualne oćiglednosti, u prostorima tajanstvene slikaričine duše.

Marija Galić Boje ljubavi 9

Slike Marije Galić su poetično likovno putovanje gdje se sretaju osjetno i duhovno iskustvo, a njezin cilj je uravnoteženo, produbljeno te prema sebi i likovnim »pravilima« odgovorno likovno stvaralaštvo.

Anamarija Stibilj Šajn / prijevod: Nina Zavašnik

Marija Galić Boje ljubavi 11Marija Galić, rođena u Bosanskom Brodu, diplomirala je slikarstvo u Ljubljani u klasi profesora Mladena Jernejca. “Boja ljubavi” u zagrebačkoj galeriji Sunce joj je deseta samostalna izložba. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama i likovnim kolonijama u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH te na projektima Artist of globe “Voda, izvor života” i “Tesla”. Dobitnica je dekanskog priznanja. Živi i djeluje u Zagrebu u statusu slobodne umjetnice.

Izdavač
Ustanova URIHO, Zagreb

za izdavača
Josip Držaić

predgovor
Anamarija Stibilj Šajn

prijevod
Nina Zavašnik

urednik kataloga
Stjepan Katić

dizajn
Akademija-Art

grafička priprema i tisak
URIHO Zagreb

naklada: 300 primjeraka
Zagreb, veljača 2016. godine

Marija Galić BOJA LJUBAVI foto Antun Bukovec 1

Galerija SUNCE, Ustanova URIHO
Av. Marina Držića 1, Zagreb
tel: 01 6184-200/113
e-mail: uriho-galerijasunce@uriho.hr

ISBN