Bilosnić na devet samostalnih i četiri zajedničke izložbe u 2015. godini

Protekla 2015. godina, kako u književnom, tako je i u likovnome smislu bila vrlo značajna za umjetnički rad i djelo Tomislava Marijana Bilosnića, svestranog hrvatskog autora, sve više nazočnoga i poznatoga i u svijetu 

6 Simboli NinaBilosnić je protekle godine upriličio osam samostalnih izložbi fotografija, a sa zapaženim uspjehom pojavio se i na jednoj nacionalnoj i jednoj međunarodnoj izložbi fotografija. Uza sve to ovaj je autor upriličio i jednu izložbu slika, kao što je sudjelovao i na dvije skupne izložbe likovnih radova, konačno pobirući međunarodnu nagradu Zlatna plaketa na izložbi vjerskih motiva za svoj slikarski rad pod nazivom „Isusova krv“

foto galerija

Izložba fotografija „24 pogleda na godišnja“ doba inspirirana je haiku trenutcima u prirodi viđenim okom kamere tijekom proljeća, ljeta, jeseni i zime. Fotografije izložene pod naslovom „Život jer karneval, karneval je život“ dio su višegodišnjeg Bilosnićevog interesa za karnevalska zbivanje u Zadru, kao što je Zadru bila posvećena i izložba „Snijeg u Zadru“. Izložba „Raj gdje je ugljen bio kraj“ donosi Bilosnićeve fotografske zapise u color i crno-bijeloj tehnici s njegovih lutanja po Walesu. „Put u Europu“ izbor je od stotinjak fotografija s nastupa glumačkog ansambla Kalazlišta lutaka Zadar u Španjolskoj, Francuskoj, Švicarskoj i Engleskoj. Bilosnić je fotografski svjedočio i povijest kraljevskoga grada Nina i krajobraza njegove lagune u svojoj impresivnoj izložbi naslovljenoj „Simboli Nina“, a svome širem zavičaju odužio ser i velikom izložbom „Skriveno kameno blago Ravnih kotara i Bukovice“ snimajući sve ono što je ostalo od gradina, kula, utvrda i dvoraca u prohujalim vremenima na ovim arheološko i povijesno znamenitim prostorima. I kao što je svoj fotografski ciklus otvorio s motivima prirode, Bilosnić tako i svoju završnu (osmu) izložbu u 2015. godini zatvara izložbom naslovljenom „Svjetlost cvijeća“, kao svome prisjećanju na boravak na međunarodnom festivalu Dana cvijeća u Elbasanu u Albaniji.

Izložbe su održavane u kontinuitetu od siječnja do rujna 2015. godine u Galeriji Đina, Galeriji sv. Pater Stari i Andrija i Kazalištu litaka u Zadru, te u Galeriji Sveta Katarina Aleksandrijska u Zemuniku. Svaka od spomenutih izložbi popraćena je posebim katalogom, popratnim tekstom i reprodukcijom više izložaka.

Što se fotografije tiče, spomenimo i to da se Bilosnić sa svojim radovima predstavio i na 20. Međunarodnoj izložbi fotografija „Otok i more“ (Island and sea), u Galeriji Otok, Foto kluba Kornat, gdje je već ranije za svoj fotografski rad nagrađen Zlatnom plaketom, te na 9. izložbi fotografija „Otočni fotografi“ u organizaciji Foto kluba Kornat, gdje je Bilosnić redovitim izlagačem od uspostave ove izložbe koju vodi Ante Jaša, nositelj pošanoga zbavnja FIAP-a, inače utemeljitelj ove izložbe.

U Hrvatskom centru (Kroatisches Zentrum) u Beču, u studenome 2015. godine Bilosnić se austijskoj publici, kao i brojnoj hrvatskoj diaspori u ovoj zemlji predstavio svojim slikaraskim radom izlažući ciklus slika u tehnici ulja pod zajedničkim naslovom „Povratak tigra“, a što je ovoga puta bilo posvećeno i novoizišloj Bilosnićevoj zbirci „Tigar“ na španjolskom jeziku. I u ovome slučaju izložbu su pratili katalozi na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Na godišnjoj zajedničkoj izložni HDLU-a u Zadru, organiziranoj u povodi Dana Grada Zadra i blagdana sv. Krševana, Bilosnić se, također, predstavio s radovima iz likovnoga serijala Povratak igra, a javlja se i kao autor uvodnog teksta kataloga. I na kraju, na Božićnoj, 2. Međunarodnoj likovnoj izložbi vjerskih motiba „Sveti otok“, Bilosnić za svoju sliku „Isusova krv“ u tehnici ulja, između 126 izabraniih autora iz deset europskih zemalja, biva nagrađen Zlatnom plaketom za svoj slikarski rad.

foto galerijaPogledajte galeriju TM Bilosnića!