Hoće li Erdogan pokušati izazvati novi Krimski rat?

Istaknuti američki geopolitičar, F. William Engdahl, smatra kako turski predsjednik Erdogan nastoji izazvati sukob na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je u ožujku 2014. pripojen Rusiji

originalzzz

U svom tekstu za list New Eastern Outlook ističe kako Erdogan želi “novi Krimski rat” te ističe kako je originalni Krimski rat, onaj između 1853. i 1856., bio “jedan od najapsurdnijih sukoba u modernoj povijesti”.

Dakako, Krimski rat bio je jedan u nizu ključnih sukoba koji je odredio današnje položaje u svijetu. Protiv Ruskog carstva ratovale su udružene snage Otomanskog carstva, Francuske, Britanije i Sardinije. Cilj je bio pod svaku cijeni spriječiti prodor Rusije prema zapadnoj Europi, u vrijeme kada je Turska već bila oslabila i nije bila u stanju sama se oduprijeti Rusiji.

Dilema se uvijek svodi na to koliko daleko želimo ići u povijest kako bismo opisali prilike koje su vladale tada. Pretpostaviti ćemo da znamo da je Otomansko carstvo u to vrijeme dominiralo znatnim dijelom Balkana, kao i činjenicu da se nacionalizam na Balkanu javlja tijekom 19-og stoljeća.

Ključni događaj biti će i Rusko-Turski rat koji je trajao od travnja 1877. do ožujka iduće godine. Tzv. “pravoslavna koalicija” imala je tada za cilj potisnuti Turke s Balkana i osloboditi zemlje koje su bile pod njihovom kontrolom. Carska Rusija imala je velike interese u ovom ratu za kojeg bismo mogli reći kako je zapravo bio punih 20 godina u pripremi.

Naime, od listopada 1853. do veljače 1856. vodio se spomenuti Krimski rat – sukob o kojem se danas ponovno, zbog situacije u Ukrajini, ali i zbog raskola u odnosima između Rusije i Turske, često govori.

Kako i ime govori, velike bitke vodile su se na prostoru poluotoka Krim. Rusija se suočila s moćnom koalicijom snaga – protiv nje su krenule Francuska, Britanija i Otomansko carstvo.