Aleksandar Garbin izlaže u Galeriji Zavičajnog muzeja grada Rovinja

U utorak 5. siječnja 2016. u 19 sati u Zavičajnom muzeju grada Rovinja predstavlja se sa svojom samostalnom izložbom naslovljenom “Disfunkcije” rovinjski umjetnik Aleksandar Garbin

noname 1

Radovi Aleksandra Garbina se temelje na neokonceptualnim i postmodernističkim postupcima fakture uz velik redukcionizam likovnog izraza. Neovisno, radi li se o skulpturi (on je diplomirao kiparstvo), crtežu, grafici ili slici Garbin maksimalno pojednostavljuje radove. Pojednostavljenje se kreće u svim segmentima, od same fakture do izabranog motiva umjetničkog rada. Stilistička izvedba pokazuje visoku vještinu i sposobnost Garbinove izražajnosti. Koristi krajnje jednostavne tehnike izraza, karakteristične nasljeđu dadaizma, nadrealizma, arte povera pa do svih njihovih mogućih izvedbi u novijoj umjetničkoj uporabi. U pravilu su to jednostavni materijali čiju sirovost i banalnost umjetnik neprimjetno preobražava u poseban, gotovo ezoteričan predmet. Ponekad su to nađeni, gotovi i već korišteni predmeti, ponekad su to samo obični, jednostavni geometrijski ili apstraktni oblici dvodimenzionalnih ili trodimenzionalnih formi.

Budući da je riječ o gotovim predmetima ili nacrtanim, naslikanim oblicima oni imaju svoja predodređena, naslijeđena značenja. To je ono što ih čini posebnima, lako prepoznatljivima. Dio su razumljiva jezika s eksplicitnim značenjima. Ali, svaki se taj predmet ili oblik preispituje kako bi se proniknulo, prepoznalo i razumjelo njegovo skriveno značenje, jer ono i to ima. Ono zadržava istinitost svog značenja. Ptičje gnijezdo koje je Garbin pronašao na tlu i dalje ostaje gnijezdo, međutim sada je u disfunkciji. Postalo je umjetnički predmet, spremljen u kartonsku ambalažu i izložen u Galeriji. Disfunkcija se pojavljuje u trenutku kada se u tvarnom predmetu, slici ili riječi poremeti ravnotežni odnos granice “Aure Neutre”. Poremećaj prostora i ne prostora, njihova granica postaje mjesto akcije, mjesto na kojem je odvijana radnja preokrenula funkcionalnost u disfunkciju. Mjesto simultanog postojanja, granični prostor koji odvaja jedno od drugoga, njihov međuprostor. Garbin koristi poremećenu ravnotežu ili disfunkciju kako bi ukazao na djelovanja međuodnosa suprotnih sila privlačenja odnosno odbijanja. Sila koje su nevidljive ali postoje i preklapaju se. Bez tih sila ne bi bilo našeg tvarnog svijeta, onog koji počinje u Atomu.

Aleksandar Garbin je rođen 1955. g. u Rovinju. Diplomirao je 1988. godine kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti “Brera” u Milanu. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad nagraðen je “Pollock-Krasner” foundation 2005. i drugim brojnim priznanjima i nagradama.