Keramičarka TATJANA OREŠKI

Tatjana Oreški foto Rajko Polić 1

Zemlja, tlo – od genetske spirale do stvarnog života

Tatjana Oreški foto Rajko Polić 1
Prve pouke iz rakua Tatjana je stekla od samoborske profesorice Gizele Kovačić Ulle, radi dugo i uspješno ali bez velike prisutnosti u javnosti

Mnogo je smjerova i individualnih umjetnika bilo osjetilnim i refleksivnim kučinama spregnuto za zemljom – tlom.

Miris, struktra, podatnost, plodonošnje, raznovrsnost, agregatna stanja, sudbonosnost, održavanje života, zametanje ratovanja, korektor o(e)koliša, zapisivač tragova, pokrov tjelesa, izvor vode, zalog slobode, živodar biljci, kolijevka mladunčetu … iskon.

Tatjana Oreški foto Rajko Polić 3
Tatjana ispred rakua u obliku slike

Ali kada je, u ovom slučaju onu glinenastu, kroz svoje ruke propusti „odokativno“ gracilna Tatjana, cijedeći joj med prstima znoj, pa kad se pretvori u „meso“ nemilice šamara s njome banak, sve dok „ne prizna“ da će postati ono što joj umjetnica odredi, otvara se prava dimenzija slojevitosti odnosa čovjeka i zemlje. Tatjana, modelar, izgleda modela k tome je i agronomica, pa slučajno i stočarski izmet balega, kao simbol dobra u prirodnom okolišu, poveznica je njezinog stručnog i umjetničkog dijela ličnosti.

– Raku je vrlo stari način izrade gracilne i tanke keramike, kaže kipar, slikar i pedagog Dragutin Grgas Beli, koja je štedjela materijal, a u uporabi bila laganija.

Tatjana Oreški foto Rajko Polić 5Podršku u svojoj umjetnosti Tatjana dobiva od supruga Željka Oreškog, voditelja Samoborske škole trčanja kojem uzvraća svojim sportskim aktivnostima

Peče se na oko tisuću stupnjeva i tako vruća stavlja hladiti u organsku masu (nekad i u spomenutu balegu) što joj daje nepredvidivu glaziranu sliku. Tatjana, primjerice, voli rabiti strunu konjskih repova, a djela joj nerijetko asociraju na ustreptali list na vjetru, ali načinjen od tvrdog dijamanta i na druge vizualno krhke, ali nesalomljive organizme. Slično pojmovima gromoglasna tišina, razuzdana skladnost, širina sputanosti…. i drugim elementima sinergije sa tlom, sa zemljom.

Foto i tekst: Rajko Polić

Tatjana Oreški foto Rajko Polić 4
Tatjana svoje radove dugo “kuha” u glavi, a peče na 1000 stupnjeva

Tatjana Oreški foto Rajko Polić 2
Tatjana u ateljeu s kolegicom i Arnaldom Bulva

foto galerija