Skip to content

Iz Hrvatske kreće skijaška ‘karavana’

Skijaška ‘karavana’ ljubitelja skijanja i odmora na snijegu iz Hrvatske ovog vikenda kreće prema europskim skijalištima, gdje se u idućih tjedan dana, prema grubim procjenama, očekuje većina od ukupno oko 200 tisuća hrvatskih skijaša ove sezone

e6a332bf

Riječ je zapravo o tzv. hrvatskom skijaškom tjednu u većinom austrijskim, talijanskim i slovenskim skijalištima na koja u prvom tjednu siječnja, odmah nakon dočeka Nove, obično najviše putuju obitelji s djecom iz Hrvatske te su tada i cijene u nekim skijalištima nešto niže nego u drugim terminima.

Mada nema točnih podataka koliko ljudi iz Hrvatske putuje na skijanje, jer osim preko agencija i njihovih aranžmana dosta ih ide i u individualnoj te organizaciji škola, klubova, udruga i slično, iz putničkih agencija ugrubo procjenjuju da bi ih u ovoj zimskoj-ski sezoni moglo biti oko 200 tisuća.

Najviše ih, blizu 70 posto, putuje u prvom tjednu Nove godine, od 2. do 10. siječnja jer je to zadnji tjedan školskih praznika, dok ostali skijaju od prosinca do početka travnja na različitim destinacijama po Europi.

U prilog ukupnoj brojki mogućih skijaša idu i prodajni rezultati skijanja ove sezone po agencijama koji su manje-više kod svih u porastu u odnosu na prošlu zimsku sezonu, od oko 10 pa i do 30 posto. To, kako ističu iz agencija, ipak pokazuje trend porasta odlaska domaćih skijaša na europska skijališta. Hina