Uvjerljiva pobjeda Bojana Bogdanovića, glasove mu je dalo svih deset eksperata

Večernjakov deseteročlani ocjenjivački sud odlučio je da je najbolji hrvatski košarkaš u 2015. godini prvotimac Brooklyn Netsa Bojan Bogdanović

pxl 19091

Pobijedio je Babo s deset bodova prednosti ispred efesovca Darija Šarića i 20 više od cedevitaša Mire Bilana kojeg bismo mogli proglasiti i najugodnijim iznenađenjem izbora

Bogdanovića su iznad svih izdigle četiri desetke koje je dobio od Rađe, Jerkova, Naglića i Rimca, ali i to što ga nijedan od anketiranih nije izostavio iz pet najboljih koji se boduju. Presudilo je očito to što Bojan igra, i ima status, u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta (NBA), ali i to što je za reprezentaciju na Eurobasketu igrao iako je bio ozlijeđen.

Šiši Šarić honoriran je jer je svom Anadolu Efesu donio turski kup, za uvijek prisutnu srčanost, ali i za perspektivu koja bi ga, možda već dogodine, mogla dovesti i na vrh ovog tradicionalnog izbora koji je doživio 38. izdanje.

A u njemu se kao značajan faktor pojavio Miro Bilan, košarkaš koji u prethodnom izboru nije ni spomenut, ali predstavlja igrača koji je u proteklih 365 dana u očima stručne javnosti napravio najveći kvalitativni pomak.

Četvrtoplasirani Kruno Simon igrač je koji je glasače najviše šarmirao, a neki su ga zbog njegove španerske kreativnosti čak proglasili za rijetku vrstu, beka kod kojeg ima ideja i vica. Osim toga, svi su rekli da je Simon bio naš najbolji igrač na Eurobasketu, što svakako nije kompliment za one od kojih se takvo što očekivalo više no od njega.

(Ne)očekivano je loše prošao naš prošlogodišnji laureat i ponajbolji europski centar Ante Tomić kojem neki naši glasači zamjeraju skroman doprinos reprezentaciji koja se na EP-u nije proslavila.

Koliko je košarkaška javnost podijeljena oko ovog centra ćosićevskih igračkih manira vidi se i iz činjenice da su mu dvojica glasača (Petrović, Popović) dala najveći broj bodova (10), a da ga čak četvorica (Jerkov, Baždarić, Sesar, Rađa) nisu stavila ni u pet najboljih.

S obzirom na to da je najbolji igrač velike Barcelone, kod onih koji pozorno prate europsku klupsku scenu Ante Tomić ne bi smio biti izvan pet najboljih, no time ne želimo oduzeti diskrecijsko pravo našim sucima da glasuju po osobnom nahođenju. Uostalom, među njima su i dva sjajna centra iz naše košarkaške prošlosti, olimpijski pobjednik Željko Jerkov i vrlo trofejni Dino Rađa, čovjek s osam reprezentativnih medalja, ljudi s visokim akreditacijama.

Za godinu dana birat ćemo ponovno, a tada slutimo poplavu novih imena na ovoj listi od kojih su se neki stidljivo najavili već i u ovom izboru (Hezonja, Ante Žižić, Arapović, Babić). Na našu radost, igrački nam stižu još i Bender i Zubac, klinci koji će u roku od godinu-dvije zasigurno završiti na NBA draftu. vecernji.hr