Djeca kao bombaši-samoubojice

U Afganistanu i ostalim srednjoazijskim zemljama teroristi ne prezaju ni od korištenja djece za samoubilačke napade. Djecu se otima i priprema za put u smrt piše DW

018775363 40300

Vijest da u Iraku i Siriji tzv. Islamska država obučava djecu za samoubilačke napade šokirala je svjetsku javnost

No u Afganistanu i drugim srednjoazijskim zemljama je to već odavno praksa. Posebice u dijelovima Afganistana uz granicu s Pakistanom su talibani su osnovali logore u kojima se obučavaju bombaši-samoubojice. „Tamo se ne obučavaju samo odrasli nego i djeca koju se iskorištava npr. za postavljanje mina uz cestu ali i samoubilačke napade. Obuka traje od jedne do šest godina“, kaže Andrej Serenko iz Centra za moderne afganistanske studije u Moskvi za DW.

Talibani obučavaju djecu za atentate

U jednom centru za obuku u regiji Garmah čak postoji i jedan taliban, koji se naziva mula Kvajum, i koji slovi kao poznati „učitelj“ za buduću djecu-samoubojice. Najveći dio te djece je otet ili su ih roditelji jednostavno prodali. CIjena djeteta se kreće oko 1000 dolara. U jednom drugom logoru za obuku u blizini granice s Pakistanom kao treneri djece uglavnom djeluju Pakistanci. U ovom logoru obuka traje samo tri mjeseca. Centar za moderne afganistanske studije je u posjedu podataka koji dokazuju da je samo u ovom logoru od studenog obuku prošlo šestero ili sedmero djece. „Djeca su posebice ‚uspješna‘ u samoubilačkim napadima jer vrlo brzo stječu povjerenje budućih žrtava“, kaže Natalija Karitonova iz Centra za analizu kriznih žarišta CSRC na Malti. Natalija Karitonova.

Djeca lakše prolaze kroz kontrole i lakše se probijaju do potencijalnog cilja. No istodobno se djecu ne može koristiti kad su u pitanju napadi automobilima napunjenim eksplozivom. “U mnogim slučajevima djeca niti ne znaju o čemu se radi. Eksploziv se često aktivira s udaljenosti”, kaže Karitonova za DW.

Brojne otmice u Afganistanu

Među prodanom djecom-samoubojicama često su djeca palih talibana. S obzirom da briga o njima košta, često bivaju ili iskorištavana za napade ili dalje prodavana. Informacije o ovakvoj praksi dolaze kako iz Afganistana, tako i iz Pakistana. Tzv. Islamska država zasada još nije za samoubilačke napade koristila ženu i djecu nego samo muškarce. No i to bi se uskoro, kako vjeruje Andrej Serenku, moglo promijeniti. U logorima su već primijećena djeca. DW