Kutinska solidarnost u knjizi “Oteto djetinjstvo”

Autor Pavao Crnjac podsjetio na zaboravljenu tragediju djece Rame 1942./43.

Rama  Muzej 1

Ogranak Matice hrvatske i Muzej Moslavine u Kutini su predstavili knjigu „Oteto djetinjstvo” Autor mr. Pavao Crnjac dokumentarno i povijesno istraživački na 247 stranica donosi zapise o humanitarnoj krizi koja je četničkim pokoljem 1942. i 1943. godine zadesila Ramu (jugozapadni dio BiH)

Zaslugom nadbiskupa dr. Alojzija Stepinca Karitas Zagrebačke nadbiskupije, poslije Zagreba u Kutini i okolici smjestio je najviše djece – svako peto. To svjedoči 682 kartona, a koje čuvaju kutije Hrvatskog državnog arhiva. Karitas kutinske župe je predanošću tadašnjeg župnika vlč. Antuna Pavlovića prihvatio 130 siročadi, a među njima 23-oje u danas najvećem moslavačkom selu Repušnici. Na predstavljanju iz Kutine bili su Janko Bošnjak i Ivan Klepica.

O solidarnosti žitelja Moslavine govorili su i filmski zapisi, među njima snimljeno i svjedočanstvo nedavno preminulog kanonika zagrebačkog, početkom Domovinskog rata i predsjednika Hrvatskog Karitasa mons. Vladimira Stankovića. Naime i njegovi roditelji također su bili udomitelji. Na sustavni rad autora knjige i njegov pristup bliskom oblikovanju sadržaja, podsjetio je recenzent mr. sc. Matej Škarica. Naglasio je kako je istraživanje izvorniji oblik moglo dobiti otvaranjem arhiva tek 2008. godine. Ratne oluje i nedaće kroz koja su prošla malodobna djeca, a što do sada nije bilo poznato u hrvatskoj povijesti, među brojno okupljenima izazvale su i suze.

Rama Muzej 2

Autor knjige Pavao Crnjac istodobno, a što nije lako, stručno i emotivno, spomenuo je kako je želio dokumentarno rasvijetliti tragediju u Rami. Nju treba ispravno pamtiti i budućim naraštajima činjenično tumačiti, a humanost dobrih ljudi ne zaboraviti. U tome su mu najdragocjeniji dokument bila svjedočanstva preživjele djece. Njihova i žrtva njihovih roditelja neće biti obrisana i zaboravljena, a što se nastojalo kroz protekla desetljeća, poručio je, zahvalivši Ramskoj zajednici iz Zagreba koja je objavila knjigu, Autoru je čestitao Damir Petravić, zamjenik kutinskog gradonačelnika. Dao je poticaj i potrebi novih veza u pravcu razvoja i kulturne suradnje Kutine i Rame

Glazbeno događaj su popratile ženske pjevačke skupine KUD-a iz Repušnice i Rusalke iz Kutine.

Rama Muzej 3