Bonifacijev Božić u Zbjegovači

14 ilustriranih priča Sonje Tomić i jaslice, radovi učenika kutinskih osnovnih škola

Bonifacijeva  slikovnicaDragutin Pasarić

Bonifacijev Božić u Zbjedovači, uobičajen u subotu prije Božiča o. g. uz izložbu božićnih jaslica tematski je bio posvećen radosnoj vijesti koju donosi Anđeo. Najavljen je izlazak iz tiska ilustrirane knjige za djecu Sonje Tomić Bonifacije sin Bezgrješne (nakladnik Glas koncila). Knjigu je u ime Družbe Sinova Bezgrješne dramaturškim stilom vrlo slikovito predstavio p. Mariano Passerini. Ona tekstom i ilustracijama 14 priča govori o predmetima i okružju s kojima je u skromnosti, ali do svetosti živio život za potrebe drugih brat Bonifacije.

Zanimljivo je da se taj čin zbio u PŠ Zbjegovača na zemljištu koju je obitelj Pavletić davno darovala za izgradnju škole, podsjetila je ravnateljica matične OŠ Banova Jaruga Melita Posavčić. U školi, a koja je u neposrednoj blizini Ivanove rodne kuće, uz stalni postav njemu posvećene s dokumentarne izložbe izložene su od različitih materijala izrađene božićne jaslice. Rad su učenika kutinskih osnovnih škola i radionice Društva „Naša djeca” grada Kutine. Iznijet je prijedlog da se natječaj proširi i na šire moslavačko područje, a nagrađeni posjete Saronno nedaleko Milana, gdje Družba Sinova Bezgrješne. a čiji je najuzoritiji član bio danas sl. Božji brat Bonifacije ima svjetski poznati muzej božićnih jaslica.

Povjerenstvo: Mladen Mitar, prof. umjetnosti, Ivica Biladnžić, slikar te s. Olivera Šapina u dvije kategorije od 6 do 10 i od 11 do 15 godina odabralo je po tri najuspješnija rada. U prvoj kategoriji najuspješniji bili su učenici OŠ Stejpana Kefelje, a u drugoj OŠ Zvonimira Franka (obje iz Kutine). Prof. Mitar naglasio je prožetost radova darovanu iskrenošću djece, ali čestitao i likovnim pedagozima koji su se odazvali natječaju i mlade pripremili za ovu vrstu božićnog okupljanja. S osobitom radošću mladim autorima čestitao je i nagrade uručio Josip Marić, zamjenik kutinskog gradonačelnika.

Pred brojnom publikom učenici zbjegovačke škole, bez pretjerivanja iako ih je ukupno svega desetak izveli su vrlo zapažen program. Znalački uvježbala ih je učiteljica Sanja Rašo Čar. U brojnoj publici slušala je interpretacije i svojih pjesama. a potom uz božićne teme nagradila i vlastitim čitanjem hrvatska književnica za djecu i mlade Jasna Popović Poje.

BON. BŽ 1

Bon. BŽ 2

Bon BŽ 3

Bon BŽ 4