Izložba “Djeca” Miroslava Juhanta Juhe

Miroslav Juhant Juha 7

Galerija “Sol”, Zagreb, Trnsko 34
otvorenje, 29. prosinca 2015. g., s početkom 18 sati

foto-galerijapogledajte galeriju radova!

Juhantov advent

Eto nam se u adventsko doba Juha odvažio predstaviti novom, istovremeno starom izložbom pod nazivom “Djeca”. Fotografije djece, snimljene rekli bismo davno, u drugom nekom vremenu. U onom vremenu, koje više ne postoji, koje postoji tek u našem sjećanju, tako naglo zapretenom u 20 ili 30 godina. To je doba staro, zaboravljeno, skoro pa izgubljeno, ali ga lako možemo prizvati mi, koji smo ga živjeli. Mi koji smo tada bili mladi, životniji, mlađi. Potrebno je tek provocirati sjećanje, i Juha to čini. Prikazuje nam djecu, mladu, skoro pa najmlađu. Samu ili s odraslima, ali uvijek u odnosu spram odraslosti, oponašajući život odraslih ili se pak pretvarajući u samu njihovu suprotnost. Da, oponašajući život, igrajuć se života, živeći igru. I to je onda novi život, nova mladost, iz starih vremena. I iz toga mi, bili stari ili mladi čitamo namijenjenu nam poruku, koja eto dolazi baš o koncu još jedne godine. Poruku svršetka i početka, neprekinutog niza obnavljanja života.

Na glavnom trgu, usred podnevne vreve, jedan momčić čučnuo je podbočivši glavu rukama, naslonivši lakte na koljena, i čuči. Ovdje je, prisutan, kamerom zabilježen, a istovremeno ga nema, on je odsutan, odsutan duhom, odlutao.

Odlutao kamo? Izvan vremena.

To je moć djetinjega uma, bio on mlad ili star. Odlutati iz vremena, izlutati izvan. Makar na jedan trenutak. Iako, reći će neki – uvijek je to tek jedan trenutak. Trenutak vječnosti. Taj je trenutak svima nama potreban. Svima nam je dostupan.

Sven Medvešek

Miroslav Juhant Juha 1

foto galerijapogledajte foto s otvorenja!

iz recenzije…

Družeći se sa fotoaparatom Miroslav Juhant- juha je svojim fotografijama godinama punio stranice dnevnih i tjednih novina. Snimajući nebrojna događanja za potrebe kulturnih, športskih ili političkih rubrika u tiskovnim medijima, bio je tkz. društveni kroničar po zadatku. No osim tih napornih snimanja po naruđbi, Juha je snimao i ono što nije namijenjeno jednodnevnoj čitateljskoj potrošnji. To su motivi dugotrajnije poruke koje istinski fotoreporter-novinar lako uočava i pretvara u fotografije autorske prepoznatljivosti. Upravo takve fotografije izazivaju Juhantovu autorsku ambiciju pa je iz svog bogatog fundusa snimljenog materijala izdvojio nekoliko tematski povezanih fotozapisa za svoju najnoviju samostalnu izložbu.

Osječajući brutalnost suvremene svakidašnjice Juha je svojom novom izložbom fotografija upozorio javnost na zamke koje vrebaju na najmlađe članove dfruštva – na djecu. Rekli bismo poruka koja pogađa u bit stvari. Pogotovo kad su danas djeca suočena sa nasiljem počevši od fizičkog i seksualnog zlostavljanja, do droge , do alkohola, ako su prepuštena ulici, ali su brojne situacije gdje su povređena i dječja ljudska prava, kad je riječ o najmlađim koji su prisiljeni na težak rad, na skitnju ili prošnju gradskim ulicama. Žalosna je činjenica da ni do dan danas, u 21 stoljeću nije iskorijenjeno trgovanje djecom. Sve te zamke uočene su već davno i u razvijenim zemljama pa su donjeti zakoni kako bi se zaštitila ljudska prava djece. Zakon na žalost ne rješava sva zla… Zato su i poruke kakve Miroslav Juhant – Juha šalje svojom izložbom dobro došle Potresna je primjerice slika momčića zavaljenog na gradskom asfaltu u Zagrebu, kao da je drogiran i curice koja na uličnom uglu prodaje žigice i prosi, zatim djeteta koje na Jakuševcu prekapa po odpadcima, ili prizor gdje djevojčica i dječak nose teške

“kašete” ribe na brod.
Poruke s izloženih fotografija jasne su kao dan; učinimo već danas što možemo da bismo pomogli najmlađima. Poruka je za danas, ali dakako i za sutra jer moramo znati da je stanje današnjih mladih generacija dijagnoza društvenog zdravlja naše sutrašnjice. U tom smislu poruke izloženih fotografija svjedoće i o razmišljanju svog autora

Silvio Andrijić