Skip to content

„Nova jednostavnost“ u centru pozornosti bečke izložbe

teo FotoFBI Photography

designforum – simple. nova jednostavnost
16. prosinca. 2015. do 14. veljače 2016.

Aktualni dizajnerski jezik upućuje na trend „nove jednostavnosti”. Kod „jednostavnih” se objekata često na prvi pogled ne vidi koliko je rada i kreativnosti bilo potrebno da bi izgledali tako obično i harmonično.

Izložba bečkog designforuma u organizaciji bečkog, štajerskog i vorlaberškog ogranka ove institucije u centar pozornosti stavlja upravo taj trend koji je već odavno napustio svoju nišu i koji je sve omiljeniji kod šire javnosti, a izloženi objekti potječu iz cijele Europe.

Namještaj i predmeti svakodnevne uporabe u današnje se vrijeme svjesno pojednostavljuju, orijentirani su na uporabnu svrhu, načinjeni od visokokvalitetnih materijala i precizno obrađeni. Poezija nove jednostavnost krije se upravo u prizemnim i svakodnevnim stvarima, u perfekciji detalja s malom dozom humora.

Promatramo li dizajn kao odraz društvenih okolnosti, tada se ta nova jednostavnost uporabnih stvari može shvatiti kao ljudska potraga za jednostavnošću, senzibilnošću, prikladnošću i samoodređivanjem, tj. kao protureakcija na kompleksnost i proturječnosti globalnog svijeta u kojem živimo.

Optimized by Optimole