Skip to content

Bečki je prosinac i ove godine rezerviran za ljudska prava

Mediterranea c Jonas Carpignano

Beč – This Human World 2015

Austrijski filmski festival o ljudskim pravima pod nazivom This Human World čije će se otvorenje održati danas i koji će trajati sve 11. prosinca, dakle gotovo istovremeno kad i hrvatski Human Rights Festival, publici će predstaviti više od 70 dokumentarnih, eksperimentalnih i kratkometražnih filmova.

Na ukupno devet festivalskih dana i pet različitih kina This Human World publici će nastojati otvoriti oči za kino koje je blisko društvenoj stvarnosti, koje govori o aktualnim konfliktima u svijetu i koje na osjetljiv, potresan, ali i humorističan način zauzima političko i socijalno stajalište.

Širok filmski spektar obuhvaća velik broj nacionalnih i internacionalnih produkcija, koji su u protekloj godini bile zapažene na međunarodnim festivala, no koje ipak nisu pronašle svoje mjesto u programima komercijalnih kina.

Filmovi tematiziraju sve aspekte povrede i borbe za ljudska prava, a dva velika težišta ovogodišnjeg festivala odnose se na siromaštvo i, s obzirom na trenutačnu situaciju u Europi, dakako na izbjegličku krizu.

Na otvorenju ovogodišnjeg osmog po redu izdanja festivala u bečkom Gartenbaukino bit će prikazan dokumentarni film pod nazivom „Pirates od Salé” o prvom marokanskom profesionalnom cirkusu na čije se audicije svake godine prijavljuju stotine mladih ljudi u potrazi za ljepšom i boljom budućnosti,

Više o ostatku festivalskog programa potražite na www.thishumanworld.at

Pirates of Salé c M. Addou  R. Rogers