Skip to content

26 umjetnica izlože u Jakovlju

pozivnica-JakovljeHumanitarna međunarodna izložba slika organizira se u Općini Jakovlje u Hrvatskom zagorju, dana 11. prosinca o.g. u 18 h (petak), na kojoj izlaže 26 umjetnica koje su darovale svoje slike s ciljem pomoći Udruzi žena općine Jakovlje „Dora” i Udruzi žena i djevojaka Kraljev vrh, koje djeluju na očuvanju i zaštiti baštine tog kraja.

Izložba je humanitarnog i međunarodnog karaktera, na izložbi predstavljaju se umjetnice iz Hrvatske i susjednih zemalja BiH, Slovenije i Srbije i Rusije. Kako naša Udruga okuplja autore od amaterskog do akademskog statusa tako su i na izložbi zastupljene autorice koje slikaju amaterski do akademskih i doktorica znanosti.

Izložbu zajednički organiziraju Fortuna-ART udruga likovnih umjetnika iz Zagreba i Općinsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Općine Jakovlje.

Tri autorice dolaze iz BiH, akademska slikarica Natalija Cimeša iz Bijeljine, izuzetno poznata i produktivna slikarica, snažnog kolorita i slikarskog poteza koja izlaže djela iz opusa “Korida”, zatim slikarica Hiba Mustafić iz Sarajeva predsjednica Udruženja likovnih umjetnika „Napredak” Sarajevo i slikarica Brigita Krunić, akvarelistica, predsjednica Udruženja likovnih umjetnika „Paleta Culhan” iz Sarajeva.

Iz susjedne Slovenije izlaže slikarica Manica Miketič iz Maribora, dobitnica više zapaženih priznanja za slikarstvo te akademska slikarica iz Sibira, glavna državna restauratorica Viktorija Rabžajeva iz grada Ulan-Udea. Radovima prezentira slikarstvo Sibira, izvrsna je pejzažistica koja s lakoćom dočarava atmosferu i okruženje iz kojeg dolazi.

A iz Srbije na izložbi su zastupljene redom vrsne nastavnice i akademske slikarice Silvana Glumac iz Zrenjanina, Biljana Mustafić s Palića, Snežana Kojundžić iz Subotice, Olga Rajković i Ivana Živić iz Beograda.

Iz Hrvatske podršku ovoj humanitarnoj izložbi daje 16 izvrsnih slikarica različitog likovnog potpisa, iz svih regija Hrvatske, koje su darovale po jedan i više radova za izložbu. Mladim našim autoricama koje su većina akademski obrazovane a neke od njih doktorice umjetnosti pridružila se Dragica Cvek Jordan, akademska slikarica poetskog realizma, doajenka među umjetnicama.

Ljerka Bojovski iz Koprivnice
Karolina Utović iz Zaprešića
Nevenka Vlašić iz Velike Gorice
Višnja Golubić iz Pregrade
Linda Juraković iz Pule
Božena Curiš i Mirjana Drempetić H. Smolić iz Zaboka,
Antonija Cesarec, Tanja Helman, Željka Hodinj, Verica Jadanec, Višnja Jakšić, Dragica Cvek Jordan, Ana Pajan, Ružica Šaler, Vanda Mikić Župančić iz Zagreba

Svim slikaricama želja je da njihova djela nađu put do posjetitelja koji će za sebe izabrati sliku i na taj način pomoći ženama i djevojkama općine Jakovlje u njihovom daljnjem radu.