Skip to content

Muške majice inspirirane Mljetom by Ilija Stražičić

Puno su kolekcija prikazali brendovi De Lena nakit i Donna Dee a onda je dizajnerica posjetila Mljet i kreirala jednu kolekciju potpuno drugačiju od svih dosad…

Mljet 1 - foto Deni Ulić

Gotovo sama od sebe, kolekcija je rasla i ubrzo prešla sve zamišljene okvire; od broševa i traka, preko dječje i ženske linije, pa sve do projekta „Mljet – moda i ekologija”. Ekskluzivno vam s Milenom Ulić, vlasnicom gore navedenih brendova predstavljamo koautora na muškoj kolekciji koje dolaze iz pera g. Ilije Stražičića.

“Nikada nisam mislila da ću ikome dozvoliti ulazak u svoj svijet… Tamo gdje najveće radosti i slabosti postaju kolekcije, tamo gdje nema štita ni maske, tamo gdje sam ja – ja…”, ističe Milena i dodaje: “Kroz godine mnogi su prošli kroz moj život, neki su me okrznuli u prolazu, neki se samo osmjehnuli i nastavili. Puno ih je odigralo bitne uloge, ostavili su velike tragove, mijenjali me, rasli smo zajedno obilježivši tako kolekcije, ali i godine mog života. Ipak, ovo je jedna posebna priča o posebnom čovjeku – g. Iliji Stražičiću. On je netko kome bezuvjetno vjerujete, netko na koga se možete osloniti, s punim povjerenjem ga pustiti u život, otkriti mu sve karte, gledati ga i od njega učiti što znači biti čovjek. Jednostavno je poseban, toliko da je tu jednostavnost s kojom nosi svoju različitost, nemoguće opisati…”

Mljet 2 - foto Deni Ulić

Sudjelovanjem u projektu “Mljet – moda i ekologija”, g. Ilija je osjetio potrebu za promoviranjem svog otoka, te se upravo radi toga odlučio na dizajn majica kako bi u svijet poslao sliku o savršenoj oazi zelenila i mira.

“Inspiraciju sam prije svega pronašao u svitanjima koja rađaju nove dane pune nade. Jedno od najljepših takvih svitanja je u Sobri, plavetnilu mora kristalne čistoće te vegetaciji zbog koje Mljet nazivaju zelenom i mističnom oazom, oazom koja svakog privlači dobrodošlicom i budi potrebu za vraćanjem ili ostankom. Majice su dio kolekcije “Mljet” i kao takve će biti prikazane u svjetskim metropolama na Fashion week-ovima. Sama pomisao na tu vrstu promidžbe kroz koju će NP i otok Mljet biti predstavljeni svjetskoj javnosti, čini me uistinu sretnim i ponosnim te se moram još, po tko zna koji put, zahvaliti Mileni Ulić koja radi jednu nevjerojatno veliku stvar za cijeli naš otok i zajednicu. Kroz dizajn majica želio sam prenijeti svijetu i mistiku kojoj kroz legende obiluje Mljet. Prije svega, mislim na legendu o Mljetu kao Odisejevim otokom koja kaže da kada se starogrčki junak Odisej vraćao kući nakon dugogodišnjeg pustolovnog lutanja morima, dogodila mu se takva nezgoda da mu je u oluji potonuo brod, pa ga je more bacilo na začarani otok Ogigiju koji je bio kraljevstvo lijepe vile Kalipse. Tu je veliki i mudri ratnik podlegao čarima neodoljive božice Kalipse i ljepotama njena otoka, te bio punih sedam godina zadržan u pećini, sve dok ga po Zeusovom nalogu, Kalipsa nije oslobodila. Legenda kaže: ‘Bio je to najljepši otok svih mora i oceana…’ Druga legenda je vezana uz vegetaciju, tj. Vilinsku planiku (Arbutus x andrachnoides) križanca grčke i obične planike koja se kao endemska vrsta, uz Mljet, nalazi još na samo dva dalmatinska otoka. Za nju legenda kaže da su vile koje su živjele u špiljama na vilinskoj planiki sušile haljine te “bacile” čari na nju. Zbog toga vilinsku planiku nemojte dirati, pogotovo nemojte brati njene listove ili ne daj Bože, sjeći grane jer će vas u protivnom snaći velika nevolja. Kako je cilj kolekcije, osim promocije Mljeta, naglasiti i probuditi svijest o važnosti i zaštiti prirode, te reciklaže u modnoj i tekstilnoj industriji, materijal za koji sam se odlučio je pamuk. On je prirodan i pri njegovoj proizvodnji su minimalna zagađenja okoliša. Također savršeno podupire tjelesne potrebe čovjeka, pruža udobnost, a ne narušava estetsku formu dizajnerskog oblika majica. Printevi na majicama su isto biorazgradivi, naglašavajući još jednom važnost očuvanja netaknute prirode, željeći sačuvati ono što on jest, mistična, zelena oaza – Mljet.”

Fotografije: Deni Ulić

Mljet 3 - foto Deni Ulić