Kreativni dnevnik – izložba s radionicama

Miranda Herceg: Kreativni dnevnik
izložba s radionicama

image003Izložbom i radionicama promovira se novoobjavljena publikacija „Kreativni dnevnik”, autorski projekt Mirande Herceg kojim ona želi prije svega mlade ljude, tinejdžersku publiku, upoznati s vrijednostima danas zanemarenog crtanja ili pisanja rukom, istovremeno ih nenametljivo i kroz igru upućujući u temeljne pojmove likovne, glazbene i izvedbenih umjetnosti

Kreativni dnevnik namijenjen je primarno uzrastu od 10 do 17 godina, ali i svima ostalima. Roditeljima ova publikacija može poslužiti kao inspiracija za aktivnosti i kvalitetan način provođenja slobodnog vremena njihove djece.

„Dnevnik nije izašao iz mode – mnoga ga djeca i danas vode, bilježe svoje dnevne događaje. Kreativni dnevnik traži promišljanje svakodnevice i kreativne bilješke. U tome mladim korisnicima pomažu zadaci, kreativno rješavanje izazova, pitanja, problema… Svaka stranica Kreativnog dnevnika sastoji se od jednog izazova. Teme pokrivaju razna područja – likovna, glazbena, literarna… Izazovi se rješavaju na stranicama Dnevnika ili izvan njih – kroz slike, fotografije, crteže, tekstove, rad s raznim materijalima, pokretom, zvukom… Za neke je potrebno društvo, neki su za pojedince. Kreativni dnevnik može se naći na radnom stolu tinejdžera, može odlaziti u školu, na rođendane, na druženja u parku. Namijenjen je tinejdžerskoj generaciji radi poticanja razvoja kreativnih tehnika, vještina i znanja iz područja dizajna, likovne, glazbene, izvedbene umjetnosti i književnosti. Uz kreativne elemente dnevnika, spomenara, leksikona i know how priručnika, on nenametljivo nudi informacije i sadržaje iz područja kulture i umjetnosti te tako ima i edukativnu ulogu. Kreativni dnevnik nudi mogućnost druženja “u živo”, interaktivne igre i razmjene informacija.” (Miranda Herceg)

Na izložbi će biti predstavljeni ulomci iz dnevnika, s tekstovima i ilustracijama. Na radionici će u kratkom uvodnom djelu biti predstavljena publikacija Kreativni dnevnik, a potom će se sudionici radionice upoznati s nekoliko tema/ zadataka iz Kreativnog dnevnika te biti pozvani da osmisle i oblikuju kreativna rješenja (npr Stavi frendove u strip, Slušanje tišine, Nacrtaj mapu svoga grada, Policijska st(r)anica, Crtaj uz glazbu, Tvoja animirana ideja itd.) Na taj način, želi se s mladim polaznicima isprobati tehnike crtanja i pisanja rukom, upoznati ih s pojmovima iz likovne, glazbene i izvedbene umjetnosti. Od desetak prezentiranih zadataka, izabrat će se tri do četiri, koliko je moguće praktično obuhvatiti tijekom jedne radionice u trajanju od cca 2 sata. Na radionici će uz autoricu i voditeljicu Mirandu Herceg sudjelovati i Petra Zlonoga (ilustratorica).

Radionice će se održati u dva termina:
u četvrtak, 3.12. sa početkom u 14 sati, te
u subotu, 5.12. sa početkom u 11 sati.

Predviđeno trajanje radionica je 2 sata. Sudjelovanje je besplatno, no molimo prethodnu najavu na ulupuh@gmail.com (poruku nasloviti: Za Kreativni dnevnik). Sudionici se pozivaju da sa sobom donesu olovku odnosno pisaći pribor po želji.

Izložba Kreativnog dnevnika moći će se razgledati do ponedjeljka, 7. prosinca, radnim danom od 10 do 17 sati, u subotu od 11 do 14 sati. Ulaz na izložbu je slobodan.

Publikacija je realizirana uz potporu Ministarstva kulture RH i tiskare Intergrafika TTŽ d.o.o.
Izložba je realizirana uz potporu tiskare Intergrafika TTŽ do.o. i print studija Ars kopija d.o.o.

O autorici projekta Kreativni dnevnik:
Miranda Herceg diplomirala je na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. U profesionalnom radu aktivna je na širem umjetničkom području od dizajna do filma. Radi kao dizajnerica, umjetnička direktorica i copywriterica, ilustratorica, scenaristica i redateljica. U svojim dizajnerskim i filmskim radovima bavi se problemima odnosa okoline, pojedinca i društva. Kroz niz samoinicirajućih projekata osvješćuje i traži moguća rješenja za probleme kao što su otuđenje, mobbing, odnos prema javnom prostoru, okolini. U posljednje vrijeme zaokupljena je sve više problemima tinejdžera. Autorica je i voditeljica dizajnerskih radionica za osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva u sklopu projekta Dizajnerska početnica. Na svojim radionicama potiče mlade polaznike na aktivan odnos prema okolini te na kreativnu i stvaralačku reakciju. Sudjeluje na značajnim domaćim i međunarodnim izložbama i festivalima. Za svoj rad višestruko je nagrađivana u zemlji i inozemstvu. Članica je Hrvatskog dizajnerskog društva i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
2.12. – 7.12.2015.
Otvorenje izložbe u srijedu, 2. prosinca u 19 sati