Povratak bečkog festivala klaunica

CLOWNIN 2015

clownin 2015 1 by Alex Nirta

U Beču će se od 27. studenog do 5. prosinca ove godine nakon dvije godine stanke po peti puta održati međunarodni festival klaunica pod nazivom „CLOWNIN 2015″

U svijetu postoje svega tri festivala posvećena isključivo klaunicama od kojih se jedan održava u Beču, tj. već tradicionalno u bečkom kazalištu KosmosTheater. Bečki je festival ujedno i najveći festival ove vrste, a ove ga je godine Festivalsko udruženje Europske komisije proglasilo jednim od najboljih europskih festivala.

Festivalski program obuhvaća 13 predstava s najboljim izvođačicama iz cijelog svijeta koje će odraslu publiku uveseliti svojim svestranim točkama. Otvorenje festivala označit će već tradicionalni nastup svih sudionica, a narednih devet dana publici će se predstaviti klaunice iz Francuske, Italije, Švicarske, Austrije, Španjolske, Turske, Australije, Brazila, Argentine, SAD-a, Kanade, Rusije i Japana.

Zvijezdom festivala smatra se Japanka Yanomi s višestruko nagrađivanom predstavom „One day in the life of Miss Hiccup”. Osim toga valja istaknuti i nastupe Francuskinje Colette Gomette koja će nedobrovoljno biti odabrana za predsjedničku kandidatkinju te Vanderleie Will koja je 2013. godine za svoje utjelovljenje klaunice Done Bilica dobila status „živućeg brazilskog kulturnog naslijeđa”.

Cilj festivala je promijeniti uvriježenu sliku o klaunovima koji samo popunjavaju rupe između nastupa drugih umjetnika ili su zabavljači na dječjim rođendanima. Bečki festival stoga prikazuje komade koji pripovijedaju cijele priče, humoristične i dubokoumne, a zgodne i vesele klaunice osim toga poneke posjetitelje uspijevaju osloboditi i straha od klaunova.