Skip to content

Gostovanje članova Kinokluba Karlovac u Welsu i Hannoveru

Članovi Kinokluba Karlovac, ispred Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba, prošloga tjedna nastavili su posjete filmskim festivalima

Slika2

Nika Čunović i Matija Žibrat boravili su u Welsu u Austriji na 17. Međunarodnom festivalu medijskih projekata za mlade YOUKI. YOUKI je međunarodna platforma tijekom koje se odvijaju brojna događanja kojima se popularizira medijska kultura – filmske radionice i predavanja na temu filmske teorije, tiskanih medija, radija i interneta, zatim poseban program “Media Meeting” te brojni umjetnički programi koji promoviraju medije u urbanom području i koncerti. Natjecateljski program YOUKI-ja namijenjen je mladim filmašima, u dobi od 10 do 26 godina. Time se poklapa s natjecateljskim programom Four River Film Festivala, u kojemu se natječu mladi u dobi od 14 do 20 godina, a međusobni posjeti Karlovčana i Austrijanaca odvijaju se već godinama.

U isto vrijeme, Lea Štranjgar i Sanja Zanki sudjelovale su na Konferenciji Youth Cinema Networka, u okviru Up-and-Coming Film Festivala u Hannoveru u Njemačkoj. Youth Cinema Network osnovana je u Karlovcu, u sklopu Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala 2013. godine, te su do sada, osim u Karlovcu, konferencije održane u Tromsu u Norveškoj, Dubrovniku te Gornjem Milanovcu u Srbiji. Između njih održani su i manji sastanci, poput onoga u Berlinu u listopadu na kojemu je sudjelovala Lea.

U Hannoveru su se Lea i Sanja sastale s predstavnicima festivala iz Walesa, Slovenije, Norveške, Londona, Danske i Belgije te su održale sastanak s Danom Thomasom koji radi istraživanje o filmskim festivalima za djecu i mlade. Neki od trenutnih fokusa rada YCN-a su organizacija Global Young Filmmaker’s Day-a i redizajn web stranice, te različite mogućnosti umrežavanja pojedinih festivala i drugih partnera.

Ovoga tjedna članovi Kinokluba Karlovac putuju na Zaragoza Film Festival u Španjolsku i Cameru Zizanio u Pyrgos u Grčkoj.