Posljednja Fragmentologija – suradnja mladih kustosa i umjetnika

Ciklus jednodnevnih pop-up izložbi na kojima se uz otkupljena djela iz Erste fragmenata predstavljaju mladi neafirmirani umjetnici završava izložbom u Galeriji osmijeha

Iva Čukelj - Pokret foto Juraj Vuglač

FRAGMENTOLOGIJA

Riječ je o jedinstvenoj prilici za upoznavanje s radovima Ive Čukelj, studentice treće godine Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Triptihom Planine i skulpturom Pokret mlada umjetnica istražuje kako jednostavnim materijalom u prirodnoj boji razviti više dimenzija koje sugeriraju prizore iz stvarnog života. Osnovna forma kruga poslužila je kao baza za oblikovanje organskih vizura, dok je u triptihu Planine preuzela ulogu medija intimne vizure na oblikovano. Dojam pogleda kroz dalekozor ili objektiv omogućuje promatraču da se, oslobođen ometajućih faktora okoline, fokusira na željeno.

Radovi Ive Čukelj ujedno su bili inspiracija za odabir otkupljenih djela iz fundusa Erste banke. Pročišćenost i bjelina Ane Vivode, materičnost Hrvoje Kerna, spontanost i sloboda u djelu Frane Rogića, suprotnosti objedinjene u radu Zorice Puškarić, te atmosferičnost Gorana Novakovića i Rene Bachrach-Krištofića međusobno se nadopunjuju, nadovezuju ili suprotstavljaju radovima Ive Čukelj. Supostojanjem zrelijih i svježih izričaja ostvaruje se zanimljiv suživot predstavljenih radova koji u zajedničkom prostoru bivaju obogaćeni novim umjetničkim kontekstima.

Kustosica izložbe: Sonja Švec Španjol

Posljednja u nizu Fragmentologija otvara se u petak 20.11.2015. u 20 sati u Galeriji osmijeha, Radićeva 37.

Goran-Novaković BEZ-NAZIVA