Skip to content

Moja je jedina vjera – vjera u čovjeka

Marija Mažar

Blago rečeno užasnuta sam proteklim događanjima. Kao neka zla kob koja se uvukla i jede, jede, jede iznutra preostale ostatke čovječnosti. Briga, zabrinutost, nervoza manifestiraju se kroz učestale napade jedni na druge, zadirkivanja, prozivanja, nikad više “posvećenih” statusa na društvenim mrežama, nikad više mrzim tu riječ – mržnje. Nemojte tako. Ako osjećate potrebu podijeliti fotografiju Pariza, svijeta, pjesmu, citat, status, učinite to. Ako ne osjećate – jednostavno je – nemojte. Ali čemu prozivanje, to jedno mahnito ludilo koje se događa?

Više nego ikad potrebno nam je da budemo čovjek. Budemo ljudi. Pruženih ruku, smirenih srca i emocija, spuštenih tenzija. Svih nas je strah i nikome nije ugodno. Majka sam i bojim se ovog svijeta kojem jednoga dana ostavljam svoje najdraže. Meni su ukradene bezbrižne noći, ali naša djeca trebaju svoje bezbrižne dane. Sretno djetinjstvo kao luksuz našeg vremena, zar smo do toga došli? No, upravo zato radi nekog boljeg, ljepšeg svijeta u koji vjerujemo, on je tu, samo pod veom koji moramo odškrinuti i pogledati ga otvorenim očima, sve je tu… Ti i ja ako stanemo zajedno stvaramo zid, zid ljubavi koji se ne ruši tako lako. Ako naša srca postanu rijeka, stvaramo mostove ljubavi. Ako zajedno pogledamo u nebo s vjerom u očima i mirom u srcima, stvaramo svemir ljubavi. To nam treba. Nije lako i neće uvijek biti lako. Ove nedjelje prisjetila sam se nedavnog izleta u Rastoke, sigurno ne slučajno jer u slučajnosti ne vjerujem i kako sam stavila fotografiju na Instagram riječi su same krenule – Voda spaja kuće s kućama, mlinove s mlinovima, puteve s putevima, mostove s mostovima… Isto kao što dobre misli povezuju dobre ljude s dobrim ljudima… Danas nam to treba više no ikad, dobro srce i dobro namjere, čisto srce i čiste namjere.

Nije bitno koje si vjere, boje, koliko se puta ljubiš kad se sretnemo, je li u tvojoj kulturi zagrljaj dobrodošao ili ne. Ili si čovjek ili nisi. Budi čovjek. Sebi. Drugima. Budi čovjek našoj djeci.

Autorica: Marija Mažar/Stilueta