Rekordnih 688 izdanja hrvatskih muzeja i galerija na Interliberu

NMM2U organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) iz Zagreba, 123 muzeja i galerija iz 63 hrvatska grada, predstavit će se na 34. izložbi izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija. Izložba će se održati na Međunarodnom sajmu knjiga i učila – Interliber 2015., na Zagrebačkom velesajmu, od 10. do 15. studenog 2015.

Tijekom 6 sajamskih dana publika će se imati priliku upoznati s recentnim vodičima, časopisima, katalozima izložaba, monografijama, plakatima, raznim elektroničkim izdanjima kao i suvenirima i edukativnim igrama nastalim u produkciji muzeja i galerija. Radi se o raznolikim publikacijama koje su namijenjene kako stručnoj tako i široj javnosti, a pokrivaju područja od arheologije i etnografije, preko kulturne povijesti do fotografije i umjetnosti. Ovogodišnja rekordna brojka od 688 publikacija, koje pokrivaju događanja koja su obilježila tekuću godinu u hrvatskom kulturnom životu, dokaz je da muzejsko nakladništvo pronalazi put do ljubitelja knjiga.

Među mnoštvom naslova svakako se izdvaja Drži se čvrsto za mene i požuri! (Zavičajni muzej grada Rovinja i Povijesni i pomorski muzej Istre), iznimno svjedočanstvo Hermanna Pfeiffera o potonuću parobroda Baron Gautsch na samom početku Prvoga svjetskog rata, a pažnju će sigurno privući i katalog hrvatske ratne fotografije pod nazivom Lica rata (Hrvatski povijesni muzej), kojim su obuhvaćena razna događanja iz Domovinskog rata u periodu od 1991. do 1995.

Herman Bollé: graditelj hrvatske metropole i Barokna knjižica uz izložbu Guercino : Svjetlo baroka, interesantna su izdanja Muzeja za umjetnost i obrt, posvećena Hermanu Bolléu, graditelju ključnih historicističkih građevina 19. stoljeća koje su oblikovale vizuru današnjeg Zagreba, odnosno velikom baroknom slikaru Giovanniju Francescu Barbieriju zvanom Il Guercino, poznatom po monumentalnim oltarnim palama i freskama prenesenim na platno.

Prirodoslovne teme uvijek su bile važan dio muzejskog nakladništva, a među naslovima izdvajaju se Riječna kornjača (Prirodoslovni muzej Dubrovnik), Metamorfoza: san proždrljive gusjenice: priča o leptirima (Hrvatski prirodoslovni muzej) kao ornitološki priručnik Ptice našičkog kraja (Zavičajni muzej Našice). Nisu zaboravljeni ni najmlađi: U vremeplovu Republike( Dubrovački muzeji) donosi putovanje kroz bogatu povijest Dubrovačke Republike ispričanu kroz priče sluškinje Pavle i vlastelina Đive, a na izložbi će biti predstavljena još jedna značajna muzejska edukativna slikovnica – Slovarica različitosti (Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac), koja djecu uči civilizacijskim vrijednostima tolerancije i razumijevanja među ljudima.

Tematskom izložbom MDC slavi 60. godina od svog osnutka

U sklopu programa, nizom popratnih događanja: kvizovima, nagradnim igrama i tematskom izložbom Izdanja MDC-a u prvih 60 godina, bit će obilježena velika obljetnica – 60. godišnjica osnutka MDC-a. Tako će se posjetitelji imati prilike upoznati s bogatom izdavačkom tradicijom Muzejskog dokumentacijskog centra: izdanjima znanstvene publikacije Muzeologija koja redovito izlazi od 1953. godine, muzejskim časopisom Informatica Muzeologica koji izlazi od 1971. godine, brojnim nagrađivanim Vodičima kroz hrvatske muzeje i galerije, monografijom Ratne štete na muzejima i galerijama u Hrvatskoj, a tu je i nova serija jedinstvenih priručnika iz muzejskog izdavaštva: Što je muzejski katalog, Muzejske publikacije za djecu i mlade i (Pogled u) muzejsko elektroničko nakladništvo.

„Krajem prošle godine novinski su napisi najavljivali velike muzejske izložbe kao nezaobilazna događanja na hrvatskoj kulturnoj sceni. Onima koji su ih posjetili, ali i onima koji su ih slučajno propustili, bit će ponuđeni katalog izložbe Rodin u Meštrovićevu Zagrebu uz izložbu Muzeja Ivana Meštrovića u zagrebačkom Umjetnički paviljonu, katalozi dvije velike retrospektivne izložbe – Biserke Baretić i Đure Sedera u zagrebačkoj Modernoj galeriji, katalog Bauhaus- umrežavanje ideja i prakse Muzeja suvremene umjetnosti kao i brojna druga izdanja velikih i malih hrvatskih muzeja”, rekla je autorica izložbe Snježana Radovanlija Mileusnić, te pozvala građane da posjete izložbu i pridruže se djelatnicima MDC-a u rođendanskom slavlju na štandu 11A u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma.