Otvorena izložba Antona Vrlića u Kutini

kt 1Muzeja Moslavine uz Dan Grada Kutine svake se godine trudi kutinskoj publici priuštiti poseban umjetnički doživljaj. I ove su godine u tome uspjeli ugošćujući akadamskog slikara Antona Vrlića prepoznatljivog kao suvremenog umjetnika koji istražuje medij stakla. Antona Vrlića uvodno je predstavila ravnateljica Muzeja Moslavine, Slavica Moslavac rekavši kako je Kutina počašćena dolaskom ovako interesantnog autora i dodala: «Uz staklo koje autor istražuje 20-tak godina, on se bavi i slikarstvom, a povremeno i grafikom. Predavač je na Akademijama u Zagrebu i Rijeci, a dosad je imao 60-tak samostalnih i više od 150 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu».

Izložba je popraćena nastupom učenika OGŠ Borisa Papandopula, a o djelima autora više je rekao pov. umjetnosti prof. Mladen Mitar. Tehniku stakla koja se danas nastoji iskomercijalizirati, Anton Vrlić predstavio je u svoj svojoj ljepoti i umjetničkoj dimenziji, gradeći bolji svijet.

kt 2«Vrlićeva čistoća, osvaja nas poput glazbene neposrednosti neobjašnjivog zvuka koja veseli i ushićuje našu dušu. Sama jednostavnost doputovala je organskim putem iz života kao plod likovne sedimentacije. Njegova jednostavnost je okupana misao, manje je sugestivna više je sugestibilna, ona gradi čisti i neposredni doživljaj. Njegove likovne strukture su najintimnija i najiskrenija slika nutrine, grafologija srca po čemu prepoznajemo umjetnikov pečat osobnosti. Vrlić ne poseže za trivijalnim dosjetkama, koje su zavodljive, isprazne i kratkog daha. Do svog metijera dolazi temeljitim radom u tehnici stakla koja je rijetka, zahtjevna i skupa”, rekao je Mladen Mitar.

Izložba je i kratka retrospektive Vrlićevih crteža akvarela i vitraja, a svi oni su svojevrsna priprema za izvedbu u mediju stakla.„Nenametljiva koloristička intervencija pigmentom, žicom, lomljenim komadićima stakla, nekontroliranim mjehurićima, rađa se slika u trbuhu skulpture koja dinamizira volumen iznutra do te mjere da ga negira. Skulptura postaje slična zaleđenom akvariju. U instalacijama su kompozicijske kombinacije geometrijskih i amorfnih oblika koji izazivaju bogatu asocijativnost, dok se u Staklenim gradovima osjeća kompozicijska arhitektoničnost stakla slaganog poput Lego kockica, koji žive vedrim koloritom, zahvaljujući pozadinskom svjetluLakoća i transparentnost akvarela su samo putokaz u drugi medij stakla koji takođe posjeduje slične osobine”, navodi Mitar u predgovoru katalogu.

kt 3Autor izložbe Anton Vrlić zahvalio je Kutinčanima i djelatnicima Muzeja na ugodnom dočeku, rekavši kako izlaganje u manjim sredinama uvijek ima posebnu čar i kontakt s poklonicima umjetnosti.

Izložbu je otvorio kutinski gradonačelnik Andrija Rudić. Pozdravljajući autora rekao je kako je sretan što publika koja voli umjetnost ima priliku uživati u jednoj iznimnoj izložbi pripremljenoj upravo uz Dan Grada Kutine. Ovom prilikom pozvao je posjetitelje i na ostale sadržaje vezane zu obilježavanje Dana grada, a koji počinju već danas filmovima u novouređenom Domu kulture.