Skip to content

Kako izliječiti bolesni sustav?

Političari moraju više slušati glas naroda

6895ec

Walter William Safar

Sonja Petrović · Zagreb, Croatia

Jedini spas je jačanje privatnog sektora i to ne u trgovačkom, otrodotro dijelu, nego u proizvodnom!

Elvis Popović

Točno. Uvijek pozdravim svaku inicijativu gdje netko stvori neki proizvodni posao. Ali zaista proizvodni, a ne pranje love poslovnih anđela u 200 kvadratnom uredu VMD prometove zgradurine. Pri tom mislim na temeljnu proizvodnju a ne nekakve usluge, mobilne aplikacije i ostalo. Jer potonje je šlag na torti. Složit ćete se da je šlag fin, ali svakako ne čini baš neku deliciju ako – nema torte.

Vladimir Filipović · Pula, Croatia

DA ali onda gubiš GLASACKU mašineriju ljubomornih i kivnih uhljeba…. danas prosto uživaju kada im dođe privatnik i ociju punih suza traži objašnjenje ili odgodu ovrhe…. ovo je njihov svijet, svijet birokrata koje plačamo da nas unište

Krapinski Čovjek

1) U sudstvu se ne radi o bolnim ili bezbolnim rezovima. I ne radi se o tome da Hrvatska ima sudaca kao i četrdeset puta veća Velika Britanija. Nije riječ o tome nego je riječ o tome da iako ih ima četrdeset puta više oni ne samo da ne rade nego i koče sve moguće i nemoguće u Hrvatskoj. Kada ih bude četrdeset puta manje onda će raditi svoj posao. Ovako samo mešetare. Na primjer otac tajnice gruntovnog suda u Zagrebu kupio je jednu parcelicu u Španskom u sred velikog kompleksa koji je htjela kupiti jedna velika francuska tvrtka. I naravno tih par stotina kvadrata je htio prodati višestruko skuplje. I da stvar bude gora na zemljište koje je kupio dotični otac jedna sirota baka se je palcem “potpisala”. “Potpisala” se u bolnici i nakon toga umrla. Ista stvar se dogodila i u Zadru. Isti otac ista taktika.

I što je još gore kada je jedna korejska auto tvrtka htjela kupiti zemljište počele su slične ucjene. I eto da bi neki “otac” od oca tajnice gruntovnog suda pa sve do “oca” ili “ćaće” domovine dobio svojih desetak milijuna kuna, eura ili dolara upropaštavaju su poslovi vrijedni nekoliko milijardi eura. I to ne jednokratnih milijardi nego milijardi koje s takvim poslovima dolaze svake godine.

2) Druga stvar je da nikoga ne treba otpustiti s posla. Samo treba imati kontrolu svih primanja od svih. A to se može samo s javnim objavljivanjem svih primanja na internetu i to kako onih u javnom sektoru tako i onih u privatnom sektoru. Tako rade, već skoro dvadesetak godina, u Finskoj. I gle čuda Finci, koji su sebe smatrali prvacima Svijeta u laganju, više ne lažu. 

A takvih koji su nezasluženo skriveni iza javno tajnih primanja u Hrvatskoj ima nekoliko desetaka tisuća. A i njihova sveukupna primanja su veća nekoliko milijardi kuna veća nego što bi bila da su im primanja javna i dostupna svima na internetu. A takvi ili ništa ne rade ili koče bilo što što vodi ka boljem standardu građana.

Ovi mudri komentari su dokaz da je Hrvatskoj nasušno potrebno:

1) HITNA reforma glomaznog , neučinkovitog i korumpiranog pravosuđa! Jer demokratski svijet poručuje Hrvatskoj: – PRAVOSUĐE VAM JE SPORO I KORUMPIRANO  

2) HITNA reforma načina biranja Ustavnih Sudaca. (Citat Marka Frankopana: Ustavni Suci, Predsjednik Vrhovnog suda, Državni Odvjetnik, moraju se birati na temelju općeg i jednakoga biračkog prava na neposrednim izborima tajnim glasovanjem. A NE da ih biraju političari! Tako da budu neovisni od politike.)

3) HITNO donošenje zakona za zaštitu prirode i povećanje za 4% subvencioniranja alternativne energije – Act On Climate (Alternativna energija može stvoriti puno radnih mjesta. Odakle novac? Vidi točku  6,7 i 8)

4) HITNO povećanje  ulaganja u obrazovanje i znanost . (Odakle novac? Vidi točku  6, 7 i 8)

5) HITNA reforma zdravstva. (Ne prodavanje za sitniš državne bolnice nego učinkovita reforma upravljanja državnim bolnicama. Bez zdrave nacije nema niti humanog društva.)

6) Transparetnost natječaja državnih uprava i javnih poduzeća tako da budu svima dostupna na internetu. Smanjenje glomazne i neučinkovite birokracije.

7) HITNA reforma monetarne politike i porezna reforma-smanjenje poreza će ojačati-citat forumaša: ‘privatni sektor i to ne u trgovačkom, otrodotro dijelu, nego u proizvodnom!’

8) Kako zaustaviti egzodus mladih? Hitno osnovati banku, može i HPB, koja će biti „poslovni anđeo” kreativnim mladim ljudima.Mladi imaju ideje i vizije, ali bez  novca vizije i ideje ostaju samo ideje. (Naravno u S.A.D. objeručke čekaju mlade vizionare.) Buduća Vlada mora više uključiti mlade u donošenje novih zakona koji se tiču kreiranja sustava. Jer svaka mlada generacija je puno pametnija od starije generacije, ali ako se mladima ne daje šansa onda ostaju samo snovi DA SAM JA NETKO.

9) HITNO ukidanje bespotrebnih općina i županija riješiti će problem sa UHLJEBIMA koji stvaraju strašne gubitke državi (DOŽUPAN DOŽIVIO PROSVJETLJENJE ‘Bio sam uhljeb …)

„DA ali onda gubiš GLASACKU mašineriju ljubomornih i kivnih uhljeba….” kaže jedan od forumaša. I to je ZAISTA problem!

Ona politička stranka, koja zaista bez fige u džepu, želi provesti ove tako sudbinsko važne Reforme protiv korupcije i političkih uhljeba, zavrjeđuje dobiti povjerenje glasača. Ali NE one stranke koje slatkorječivo dijele svečana obećanja, već koje potpišu kod javnog bilježnika ugovor s narodom da snose materijalne i druge odgovornosti ako prevare glasače. Jer nažalost od neovisnosti države Hrvatske  političari i političarke nisu baš pokazale neku   SAVJEST  !

Političari moraju više slušati glas naroda

 Slušati… pažljivo slušati, znači da nekoga cijeniš, kao u pjesmi Beyonce – Listen.

Oh, kako to divno pjeva pjevačka zvjezdica Mia Negovetić. (Buduća svjetska pjevačka zvijezda). Kada političar zdrava razuma i čista srca posluša ove stihove valjda će primijetiti suzu u Očima Domovine.

„Oh, sad ti više ne vjerujem
Ti ne znaš kako se osjećam
Ja sam više od onog za što me smatraš
Pratila sam glas kojeg misliš da si mi ti dao
Ali sada moram naći svoj, svoj…“

{youtube}99WDce6TGVY|500|400|0{/youtube}