Predstave Barbare Matijević u Francuskoj, Brazilu i Portugalu

Forecasting foto Olivier Heinry

Forecasting foto Olivier HeinryJedna od europski najpriznatijih hrvatskih izvedbenih umjetnica, Barbara Matijević, dio autorskog tandema B. Matijević i Giuseppe Chico, u studenome svoje radove izvodi u Francuskoj, Brazilu i Portugalu

Od 6. do 8. studenoga u pariškom kazalištu Théâtre de la Cité internationale, u sklopu programa New Settings, biti će izveden projekt I’ve never done this before, koji istražuje reprezentacijske mogućnosti amaterskih YouTube videa, s fokusom na identificiranje novih mjesta i konteksta iskaza, na kompleksne odnose između reprezentacije i povijesti, između realnog i imaginarnog, na poveznice između medijskih sustava, medijacijskih tehnologija i svakodnevnog života. Pokretačka sila ove izvedbe je interakcija između izvođačice (B. Matijević) i različitih uređaja sastavljenih na principima telemetrije, robotike, nosive tehnologije. Predstava je premijerno izvedena u siječnju ove godine u Kaaitheatru u Brusselsu.

Jedan od najuspješnijih projekata dvojca Matijević & Chicho, Forecasting, koji je do sada izveden na više od 20 različitih svjetskih pozornica, biti će predstavljen 12. i 13. studenoga na Festivalu Panorama u Rio de Jaineru te 28.11. na Festivalu Temps-Image u Lisabonu.

Forecasting, za svoje polazište, također uzima You Tube. Izvođačica manipulira laptop na čijem se zaslonu nižu videa s YouTubea, od kojih svi poštuju mjerilo 1:1, tj. odgovaraju realnim veličinama osoba i predmeta. Iz ovog naoko jednostavnog kriterija proizlazi iznenađujući niz prostornih i vremenskih pomaka. Zaslon postaje mjesto raskrižja između tijela izvođačice i dvodimenzionalnog svijeta slika koje pripadaju nekim drugim ljudima, na nekim drugim mjestima. Rezultat je vrtoglav hibridni doživljaj koji fluktuira ovisno o prirodi samih videa – u rasponu od banalnosti svakodnevnih situacija, radnji i predmeta, do mogućnosti njihove transformacije u nova sredstva samopripovijedanja.