Skip to content

POPUP23 / Martina Miholić / Pop Up

pLAKAT copyDvadeset i treći po redu POPUP projekt održat će se u četvrtak 5. studenog u 19 h na trećem katu u Šamačkoj 9, Osijek

Svojim će se radom predstaviti zagrebačka umjetnica Martina Miholić. U izložbi pod nazivom „Pop Up” bavit će se problematikom javnih toalata. Iako se u vlastitome radu prezentira kao umjetnica oslonjena na feminističku umjetničku struju, sama u jednom intervjuu priznaje da se smatra „feministkinjom, ali pod uvjetom da se to čita na određeni način, ne isključivo.” Publika će i na ovoj izložbi moći vidjeti kako Miholić probleme javnih toaleta ne analizira samo i isključivo iz pozicije žene. Umjetnički je rad Martine Miholić obilježen autorefleksivnom notom uz pomoć koje zalazi u širi društveni kontekst koji se odlikuje brojnim predrasudama, stereotipima i „nelagodom u kulturi” za kojom često nema potrebe. Ona „analitičkim pristupom kreiranju vlastitog identiteta te njegovoj konfrontaciji i refleksiji u nikada statičnom društvenom okolišu stvara platformu za preispitivanje sistema, jezika i kodova kojima definiramo vlastit ili tuđi identitet.” Ni osječka se izložba neće odmaknuti od osnovnih autoričinih umjetničkih težnji.

Martina Miholić diplomirala je na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2004. godine, a 2011. magistrirala na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu. Od 2006. djeluje unutar umjetničkog kolektiva „Projekt 6″. Iste godine postaje umjetnička ravnateljica Međunarodnog festivala studentskog kazališta i multimedije „Test!” kojeg vodi od 2010. do 2012. godine unutar udruge „ULAZ”. U kolaboraciji s Veleposlanstvom RH u Londonu provodi projekt „Export – Import”. Sudjelovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Engleska, Nizozemska, Njemačka, Francuska, Španjolska, BiH, Srbija, Rumunjska…) Od 2015. je voditeljica Galerije PM i Galerije Prsten u HDLU Zagreb.