Počinje 9. PSSST! Festival nijemog filma

Na konferenciji za medije 9. PSSST! Festivala nijemog filma direktorica Ljiljana Perišić, producent Veselko Leutar i predsjednik programskoga vijeća, filmolog dr.sc. Nikica Gilić predstavili su cjelokupni festivalski program

plakat-final

PSSST! započinje u četvrtak 5. studenog i traje do subote 7. studenog. Festival se održava u Centru za kulturu Trešnjevka, a ulaz na sva događanja je besplatan

Nakon uvodnog pozdrava, producent Veselko Leutar predstavio je natjecateljski program: Festival je tradicionalno podijeljen u tri programske cjeline koje obuhvaćaju suvremeno nijemofilmsko stvaralaštvo u natjecateljskom programu, hrvatsku nijemofilmsku baštinu i klasike iz zlatnoga doba nijemoga filma. Natjecateljski program ove godine krasi niz značajnih i zapaženih filmskih ostvarenja. Selekcijska komisija u sastavu Vedran Šuvar, filmolog dr.sc. Krunoslav Lučić i filmologinja dr.sc. Etami Borjan odabrali su 22 filma iz osam zemalja koji će se natjecati za nagradu publike i glavnu nagradu Veliki Brcko, nazvanu po prvom hrvatskom nijemofilmskom junaku. Neki od tih filmova već su osvajali nagrade na međunarodnim filmskim festivalima, poput najnagrađivanijeg animiranog filma ove godine Ne možemo živjeti bez kozmosa, a neki svoj festivalski pohod tek započinju, poput filma Däwit koji će ovih mjeseci sudjelovati na festivalima u UK, SAD-u, Njemačkoj, Meksiku, Rusiji, Turskoj itd.” O pobjedniku odluku donosi stručni ocjenjivački sud u sastavu Karla Lončar, Mirna Belina i Tanja Vrvilo

Direktorica Festivala i ravnateljica Centra za kulturu Trešnjevka Ljiljana Perišić naglasila je kako PSSST! iz godine u godinu nailazi na sve veći odaziv u međunarodnoj filmskoj i kulturnoj zajednici. Programima izvrsnosti, poput ovoga kojim je nakon dugo vremena u Zagrebu organizirana filmska projekcija nijemog filma uz živu glazbu, repozicioniraju se i redefiniraju status i položaj centara za kulturu.”

U fokusu filmskih klasika 9. PSSST!-a je psihoanaliza i nijemi film: opsesija, neuroza i psihoza. Predsjednik programskog vijeća, filmolog Nikica Gilić naglasio je: „Psihoanaliza i nijemi film su suvremenici koji su se jedno vrijeme razvijali u istom smjeru. Primjerice, film Tajna jedne duše velikana njemačkog ekspresionizma, G.W.Pabsta jedna je od prvih filmskih razrada i hvalospjev Freudovoj psihoanalitičkoj teoriji. Film Praški student Stellan Rye-a iz 1913. godine nastao je u predfreudovsko vrijeme, ali razrađuje sličnu tematiku kroz obradu faustovske teme udvajanja filmskoga junaka, zbog čega je našao svoje mjesto u analima sedme umjetnosti te u psihološkoj i psihoanalitičkoj literaturi. Psihološki realizam prisutan je u filmu Nepoznati Toda Browninga, jednom od najboljih predstavnika američkih filmova strave koji je nastao u potpunosti izvan toga žanra, dok je filmski serijal Vampiri svojim anarhičnim prikazom buržujskog poretka utjecao na nadrealiste i druge kultne redatelje, a ovih dana slavi stotu godišnjicu prikazivanja.”

Tema festivala tema je i tribine koja će se održati u petak u 19 sati, a na kojoj će o povezanost psihoanalize i nijemoga filma kroz analizu prikazanih filmova razgovarati dr. sc. Nikica Gilić, dr. sc. Željka Matijašević i dr. sc. Janica Tomić

U sklopu dugogodišnje suradnje s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskim filmskim arhivom na promociji hrvatske nijemofilmske baštine, a povodom Svjetskog dana štednje (31. listopada), Festival nijemog filma prikazuje reklamno-obrazovne nijeme filmove o štednji iz 1930. godine nastale za potrebe Gradske štedionice. Filmovi se kroz fikcijske priče trude dati konkretne pouke o odgovornom odnosu prema novcu.

Nikica Gilić: „Koncept natjecateljskog dijela festivala valja shvatiti medijskim eksperimentom, usklađenim s duhom heterogenosti i prikazivačkog bogatstva nijemog filma, kojem su se projekcije razlikovale ne samo od grada do grada, već i od termina do termina u istom kinu. Autori, naime, mogu poslati na PSSST! filmove za koje misle da će funkcionirati, komunicirati i kada se makne originalni zvuk, a festival je zadužen za osiguravanje kvalitetne zvučne potpore, žive glazbe koja će popratiti nijemu projekciju. Time, dakako, nastaje film sasvim različit od izvornog filma. PSSST! tradicionalno surađuje s vrhunskim glazbenicima i improvizatorima koji osiguravaju neobične, žanrovski različite glazbene interpretacije.” Tako će ove godine za glazbenu pratnju biti zaduženi Vitomir Ivanjek na klaviru, Sunsrise Sessions, novi projekt priznatoga gitarista Ivana Kapeca, koji je najavio posebno zanimljive elektronske jazz improvizacije i Light Work, projekt Lele Kaplowitz i Dine Rizvić koji će prošetati raznim stilskim odrednicama.

Konačno, Nikica Gilić zaključio je: „PSSST! ne samo da ima svoju kvartovsku publiku, već ga rado posjećuju i filmski profesionalci, filmofili, ljubitelji eksperimentalne glazbe i razni drugi koji vide značaj nijemoga filma za današnju umjetnost.” Stoga do iduće godine, kada se obilježava 100 godina filma u Hrvatskoj, 10 godina PSSST!-a i 100 godina Velikoga Brcka, Centar za kulturu Trešnjevka poziva građane na 9. izdanje Festivala i proučavanje međuodnosa psihoanalize i nijemoga filma.

PSSST press

Projekt je realiziran uz potporu Grada Zagreba, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport
te Hrvatskog audiovizualnog centra.

Partner na projektu je Hrvatski državni arhiv/Hrvatski filmski arhiv.

Festival medijski podržavaju: glavni medijski pokrovitelj MojTV, H-Alter, Kulturpunkt, MojZagreb.info , Radio 101, Radio Student, Ziher.hr.

Više informacija potražite na stranicama Festivala:

www.festivalnijemogfilma.com
https://www.facebook.com/PSSST-Festival-nijemog-filmaPSSST-Silent-Film-Festival-277608485591760/
https://www.facebook.com/events/503306203180149/