Ivan Mesek: Evo vam ga!

mesekIvan Mesek: Evo vam ga!
Dom Hrvatskih likovnih umjetnika
Od 03.11. (u 18 sati) do 09.11.2015.

Rad „Evo vam ga!” slika je na mash-u, materijalu koji se inače koristi za reklamne panoe i nastala je slikanjem akrilom preko printanog predloška, dimenzija 400×400 cm.
Motiv prikazuje „ultimativnog vođu”, nastalog kombiniranjem portreta Franz Jozefa, Tita,Pavelića i Tuđmana u novonastalog „bastarda”. Rad konačno rješava vječito i uvijek jednako glupo pitanje i dilemu koji vođa je bio najbolji ili najgori u hrvatskoj povijesti. Budući se do sada još nije pronašao definitivan i neupitan odgovor, autor je skupio jednog od svih njih, utažujući na taj način i vječitu želju i predanost ovog naroda za silovitim vođama.
Postavljanjem na pročelje Doma hrvatskih umjetnika, na poziciji koja je usmjerena prema centralama HDZ-a i SDP-a rad želi napokon riješiti veliku dilemu, te to pitanje napokon skinuti sa dnevnog reda. Isto tako, obraća se i svakodnevnim prolaznicima na toj vrlo frekventnoj poziciji, te istima poklanja ultimativnog vođu, oca, majku, kuma hrvatske nacije.

Ivan Mesek

Ivan Mesek rođen je 23.3.1971. godine u Varaždinu (Hrvatska) gdje 1989. završava Gimnaziju. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Za vrijeme studija 1992. i 1993. pohađa i Međunarodnu ljetnu likovnu akademiju u Salzburgu, 1992. u slikarskoj klasi Antonia Diasa, a
1996. godine upisuje poslijediplomski studij „Bildnerisches Gestalten und Therapie”na Akademiji likovnih umjetnosti u Munchenu, koji 1999. završava radom „Primjena likovne terapije u likovnom odgoju” (nostrificiran 2001. godine od Zagrebačkog Sveučilišta 2001. kao magistarski rad )

2000.-2001. profesor stručnih predmeta u srednjoj strukovnoj školi.
2002.-2004. stručni suradnik za kulturu u Odjelu za kulturu znanost i sport pri Gradu Varaždinu.
Od 2004. godine privremeni ravnatelj javne ustanove u kulturi “Galerijski centar Varaždin”.
2005.-2009. zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina zadužen za društvene djelatnosti.
Od 2010. ravnatelj javne ustanove u kulturi „Galerijski centar Varaždin”
Od 2000.-2010. predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin u svojstvu kojeg pokreće i organizira likovne projekte („Dani hrvatskog performansa”, „Biennale modne fotografije”, „Od A do B”, „UTISAK-OTISAK”, „Umjetnik u gradu”,…)

Pokretač, autor ili koautor na nekoliko zapaženih i nagrađenih projekata („promo film „Čarobna škrinjica”, projekt „Galerija na otvorenom”…)
Sudjeluje na nekoliko residency programa: 2005:Strout, Engleska, 2011.: New York, „Art in General”
Cijelo vrijeme aktivan multimedijalni umjetnik koji se bavi slikarstvom, instalacijama, urbanim intervencijama, performansom, grafičkim dizajnom, fotografijom. Do sada pripremio 20-tak samostalnih izložbi , te sudjelovao na više desetaka grupnih izložbi i projekata u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj , Velikoj Britaniji i SAD. (odabir: Salon mladih, Zagreb, Trienalle crteža, Zagreb, „Echo of my mind” Munchen, Antologija hrvatske video umjetnosti,Zagreb, DLUM,Maribor,”Flogiston” Galerija umjetnina, Split…)