Sjednica Vijeća HBK za život i obitelj pod predsjedanjem mons. Valtera Župana, krčkog biskupa u miru održana je u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u četvrtak, 29. listopada 2015.

151030 Sjedinica Vijeca HBK za zivot i obitelj

Vijećnici su prvo upoznati s okolnostima donošenja novoga Obiteljskog zakona koji je izglasan u Hrvatskom saboru 20. rujna 2015. pred samo njegovo raspuštanje, kao i s mogućim posljedicama njegovoga provođenja s obzirom da stupa na snagu već 1. studenoga ove godine. U raspravi koja je uslijedila razmatralo se što je potrebno učiniti kako bi u Republici Hrvatskoj brak i obitelj, kao dvije stožerne institucije od presudne važnosti za dobrobit čitavog društva, uistinu bile zaštićene i podržane na svim razinama počevši od one zakonodavne.

Dr. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, dao je kratak prikaz Osmog svjetskog susreta obitelji održanog 22. – 27. rujna 2015. u Philadelphiji, SAD na kojemu je bio jedini sudionik iz Hrvatske. U tome kontekstu naglašena je važnost sudjelovanja na stručnim skupovima na kojima se produbljuju znanja, šire spoznaje i predstavljaju iskustva dobrih praksi u pastoralnoj i društvenoj skrbi za život, brak i obitelj. Zaključeno je kako bi na idući svjetski susret koji će se održati 2018. u irskom Dublinu svakako bilo bolje poslati brojniju delegaciju, jer će se tako moći pokriti veći broj usporednih kongresnih izlaganja i time, po povratku, omogućiti bolji prijenos znanja i iskustva među pastoralnim djelatnicima i suradnicima u Hrvatskoj.

Prof. dr. sc. Dražen Živić, član Vijeća, održao je izlaganje na temu “Migracijska i demografska kriza u Hrvatskoj: činjenice i moguća rješenja” koje je među vijećnicima izazvalo zabrinutost za budućnost Hrvatske. Vijećnici su se složili kako bi čim prije trebalo ostvariti ono na što su hrvatski biskupi potaknuli u svome apelu iz travnja ove godine.

Naposljetku, vijećnici su biskupu Županu prigodnim darovima zahvalili za gotovo 18 godina predsjedanja Vijećem, a on ih je u svojim zavšnim riječima ohrabrio da, unatoč svim protivštinama, ne posustanu u zauzimanju za život, brak i obitelj.