Skip to content

Lazer Rok Lumezi: Bijeli prsten

Promocija knjige poezije i izložba nakita

prsten-sklupcan

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
6.11. – 17.11.2015.
Promocija knjige (ujedno i otvorenje izložbe) održati će se u petak, 6.11. u 19 sati

Lazer Rok Lumezi vrhunski je i priznati majstor oblikovanja nakita. Ova izložba i knjiga javnosti ga po prvi puta predstavljaju i kao nadarenog pjesnika, koji svoje nadahnuće ima potrebu izraziti u riječi jednako kao i u obliku, uživajući u njihovoj međuigri. Štoviše, njegov se nakit može bolje razumjeti i tumačiti kada se uz njega vide skice odnosno zabilješke misli i osjećaja koje su bile ključne za pojedine nastale oblike nakita. Tako je nastala ideja da se objavi publikacija koja uključuje riječi, misli, bilješke, skice i nakit. Urednica knjige i autorica pogovora je Branka Hlevnjak, dok oblikovanje knjige potpisuje Lidija Novosel.

„Što je zajedničko oblikovanju nakita i oblikovanju poezije? Kako ih očigledno povezuje umjetnost, možda je bolje ništa. I jedni i drugi oblici izviru iz Niotkuda i naviru od Posvuda. Rasprostiru se prostorom u kojem je umjetnik mjesto nalaženja. Lumezi je, kaže svoj cijeli mali stan i on se sam prostire od ulaznih vrata do zidova boje meda od kestena do malih prozora otvorenih na sjever i zapad… I stih je misao kao i nakit. Zajedničko im je duhovno ishodište, tajna postanka i vjera u moć spasenja, ozdravljenja, vidanja, zavođenja i širenja intelektualne radosti. Sve su to nomadski i lako prenosivi oltari i skulpture, molitve i emocije zarobljene u oblike čulnosti, prepoznavanja, sjećanja…
I stih i i nakit, onaj su, kako kaže Lumezi, najintimniji kontakt s unutarnjim svjetlom koje navire stvaratelju iz dubine, probijajući se između egzistencijalne nužde i straha od mogućeg izostanka blagoslova ljepote i tajne kojom čarobnjaci pretvaraju kamen u zlato. Nema razlike u izboru oblika. On se nekako sam nametne izvan slučaja, dok svi maleni ljudski proračuni nestaju, kako nam sugerira Lumezi, pred izrazom, metafizikom i poezijom. Opet su jedno. I slika i riječ, i skica i nacrt, i konačan zapis poezije u prozi i vješto majstorstvo obrade materijala. Njihova je bliskost u snazi ljudskosti, u nesavršenosti duhovnih formi, koje lako dozivaju prošlost, i još radije zaviruju u vječnost.” (Branka Hlevnjak, iz pogovora)

See also  Crvena nit u Piranu - međunarodna izložba Fiber Arta

Na promociji knjige govoriti će urednica knjige Branka Hlevnjak, pjesnikinja Božica Jelušić te Lazer Rok Lumezi, autor.

Podaci o knjizi:
Lazer Rok Lumezi: Bijeli prsten
Izdavač: ULUPUH
Urednica i autorica pogovora: Branka Hlevnjak
Fotografije: Srećko Budek
Grafičko oblikovanje i prijelom: Lidija Novosel
Tisak: Uvez d.o.o., listopad 2015.
ISBN: 978-953-327-097-5
128 strana, meki uvez
Maloprodajna cijena knjige: 80,00 kn
Na dan promocije, knjiga će se prodavati po promotivnoj cijeni od 65 kn.

Knjigu prati izložba koja će uz odabrani nakit predstaviti originale skica i bilješki koje su mu prethodile. Izložba će se moći pogledati do 17. studenog, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom je galerija zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Lazer Rok Lumezi (Skadar, 1945.) studirao je književnost i hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je Pravo na zagrebačkom sveučilištu 1971. Zlatarstvo i filigranstvo uči kod Fridricha Široke. Od 1980. samostalno se bavi oblikovanjem nakita, restauracijom etnografskog nakita, te se nadahnjuje svjetskom baštinom nakita. Samostalno izlaže od 1985. a skupno od 1983. Mario Beusan uvrstio ga je u monografiju Hrvatski umjetnički nakit koja je izbor najboljih majstora oblikovanja nakita u Hrvatskoj. Godine 1996. osnovao je Otvoreni atelijer Lumezi u kojem podučava tehnikama oblikovanja nakita.

Izložba i knjiga realizirane su uz financijsku potporu Grada Zagreba.

ekvinocij