Fil(m)harmonija ove sezone donosi dva velika filmska klasika

FilmharmonijaI ove jeseni i zime u kinu Europa uživat ćemo u spektakularnim projekcijama najvećih filmskih ostvarenja iz nijeme ere praćenih orkestralnom pratnjom Zagrebačke filharmonije! Na ukupno 14 izvedbi od početka studenog pa sve do kraja ožujka, uz taktove originalne filmske glazbe, gledat ćemo nezaboravne scene iz kultnih ostvarenja Bustera Keatona i Charlieja Chaplina

Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija već četvrtu sezonu zaredom pripremaju nezaboravno iskustvo za sve filmofile i ljubitelje klasične glazbe, ali i za sve druge željne audio-vizualnih senzacija kakve neće često imati prilike doživjeti!

Jedni od najvećih kinematografskih klasika iz ere nijemog filma, ‘Mališan’ (The Kid) Charlieja Chaplina i ‘General’ (The General) Bustera Keatona, prikazat će se na ukupno 14 projekcija tijekom nadolazeće jeseni i zime, koje će glazbom skladanom upravo za ove filmove popratiti orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića.

Grimizne baršunaste fotelje i klasicistički dekorativni detalji velike dvorane zagrebačkog kina Europa, koje s prevaljenih devet desetljeća djelovanja predstavlja najstariju zagrebačku kinu dvoranu s kontinuiranom kinoprikazivačkom djelatnosti, idealna su kulisa za uživanje u ovoj filmsko-glazbenoj atrakciji. Premijerne projekcije očekuju vas 5., 6. i 7. studenog, nakon čega će uslijediti reprizne izvedbe 22. prosinca, 26. siječnja, 24. veljače i 23. ožujka. Na svaki od navedenih datuma, s početkom u 18:30 i u 20:30 sati, održat će se jedna projekcija ‘Mališana’ i jedna projekcija ‘Generala’.

‘Mališan’ Charlieja Chaplina, jedna od najuspješnijih filmskih kombinacija slapstick komedije i emotivno nabijene radnje, prvi je dugometražni film u kojem ovaj kultni komičar potpisuje scenarij, režiju, produkciju te naknadno skladanu glazbu (iz 1971.), a ujedno tumači i glavnu ulogu. Film prati priču o Skitnici, vjerojatno najpoznatijem liku s celuloidnih vrpci ikada čije razne dogodovštine pratimo u većini Chaplinovih filmova, koji ovoga puta preuzima brigu o malenom napuštenom dječaku. Kako dječak odrasta, tako ga Skitnica sve više uvodi u tajne uličarenja, sve dok u dobi od 5 godina ne postane ravnopravan (i jednako uspješan u sitnim krađama i prevarama) Skitničin poslovni suradnik. U fascinantno uspješno izvedenoj ulozi dječaka našao se maleni Jackie Coogan, kojeg je ova uloga prometnula u prvu pravu dječju filmsku zvijezdu. Film je nakon premijernog prikazanja u veljači 1921. postao golemi hit, a mnogi ga smatraju i najvećim trijumfom Chaplinove karijere.

Film koji je veliki Orson Welles nazvao “najvećom komedijom, najvećim filmom o Građanskom ratu i možda najvećim filmom ikada snimljenim”, ujedno i Keatonov najdraži vlastiti film – ‘General’ – uživa kultni status i nalazi se na gotovo svim ljestvicama najboljih filmskih ostvarenja svih vremena. U priču o slučajnom južnjačkom heroju, vozaču lokomotive koji se iznenada zatekne u potjeri dvaju vlakova tijekom Američkog građanskog rata, utkana je ekranizacija jedne stvarne epizode iz povijesti Građanskog rata i scena u kojoj prava pravcata lokomotiva pada s plamtećeg mosta, a film je poznat i kao jedan od najskupljih filmova toga vremena. Buster Keaton, uz Charlieja Chaplina najveći američki predstavnik nijemog filma, popularno nazivan i ‘Velikim kamenim licem’ zbog prepoznatljivo bezizražajnog lica lišenog mimike, izveo je većinu zahtjevnih i opasnih scena. Glazbenu podlogu uz koju će se film prikazati skladao je 1987. godine Carl Davis, britansko-američki autor čije ime vežemo uz mnoge nijeme filmove (poput Chaplinovih ‘Svjetala velegrada’ i ‘Fantoma opere’), a 2005. dopunjena je jednom novom kompozicijom Timothyja Brocka.

Program ‘Fil(m)harmonija’ od samoga je početka praćen iznimno snažnim interesom publike koja svake godine u dupkom punoj dvorani uživa u spektakularnom filmsko-glazbenom aranžmanu. Dosad su na ukupno 21 projekciji, kojima je prisustvovalo gotovo 10.000 posjetitelja, prikazana tri velika nijema filmska ostvarenja: ‘Nosferatu’ F. W. Murnaua iz 1922. (sezona 2012./2013.), ‘Krstarica Potemkin’ Sergeja Ejzenštejna iz 1925. (sezona 2013./2014.) te ‘Cirkus’ Charlieja Chaplina iz 1928. (sezona 2014./2015.). Misiju postavljanja najznačajnijih i svima poznatih dugometražnih klasika s početaka svjetske kinematografije na platno kultnog zagrebačkog kina u Varšavskoj 3 preuzeli su Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija kako bi ova ostvarenja publici predstavili na najpotpuniji mogući način, spojem dviju umjetnosti – filmske i glazbene!

Dopustite da vas čarobni spoj vrhunske glazbe i filma odvede na vremensko putovanje u eru nijemoga filma!

Svoje ulaznice po cijeni od 60 kuna možete nabaviti na blagajni kina Europa, a sve dodatne informacije potražite na web stranici kina Europa: www.kinoeuropa.hr.