Zaklada Prica sjeća se prvoga upravitelja Ante Sorića

Ante Soric 2010

In memoriam
Ante Sorić
9. 2. 1929. – 15. 10. 2014.

Ante Sorić, veliki čovjek hrvatske kulture, u kasnim godinama svog bogatog života, suosnivač je i prvi upravitelj Zaklade Zlatko i Vesna Prica. Nakon velikih umjetničkih, kulturnih i inih javnih ostvarenja u sedamdestim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća, u jeku Domovinskog rata neustrašivo se upustio u spašavanje hrvatskog umjetničkog bogatstva iz dijelova bivše države, opasnim putovima koji su vodili preko Mađarske, osobito Pečuha. Na tom putu upoznao je i stekao trajne prijatelje koji su ga na osobit način povezali s velikim majstorom Zlatkom Prica – koji je rođen u Pečuhu, živio u Samoboru, a stvarao u Taru. Upravo je to hrvatsko-mađarsko prijateljstvo rezultiralo ostvarenjem Pricine ideje o osnutku Zaklade koja će povezati mjesta koja su obilježila život Zlatka Price, promicati likovnost, brinuti o njegovom djelu te povezivati mlade naraštaje likovnih umjetnika obje zemlje i omogućiti im da stvaraju u Taru i profiliraju se na likovnoj sceni.

Zaklada je osnovana 2006. godine, a zasluga Ante Sorića u ostvarenju ove zamisli bila je velika. Opet je to bilo njemu poznato područje djelovanja pa je, njemu svojstvenom energijom i prebogatim iskustvom, predano prionuo na organiziranje središnje Zakladine aktivnosti – uspostave Likovne kolonije u Taru koja je radom započela u kolovozu 2007. godine i trajno povezala Tar, Pečuh i Samobor. Uspostavio je suradnju s umjetnikom naivnog slikarstva Milanom Generalićem i talijanskim umjetnikom i prijateljem Tara Ugom Maffiem te s predsjednikom Stručnog vijeća Zaklade dr. Jenő Újvárijem iz Pečuha i osmislio program „male škole xilografije” za učenike osnovnih škola sva tri grada. Organizirao je izložbe u Hrvatskoj i Mađarskoj, istraživao Pricinu nepoznatu ostavštinu, inicirao povezivanje zagrebačke i pečuške likovne akademije i neumorno putovao na relaciji Zagreb-Pečuh-Tar-Samobor. Za osobit doprinos u povezivanju i uspostavi kulturne suradnje Pečuha i Hrvatske kroz djelovanje u zajedničkoj Zakladi, Ante Sorić odlikovan je priznanjem Grada Pečuha.

Energija kojom je Ante Sorić, iako već u ozbiljnim godinama, vodio Zakladu djelovala je „zarazno” na sve njegove suradnike. Na žalost, bolest ga je zaustavila u realizaciji uvijek novih ideja i planova vezanih uz djelovanje Zaklade.

Zakladu je vodio do konca 2012. godine no i dalje je bio u toku s njezinim radom i suradnicima i svima rado prenosio svoje bogato iskustvo.

Njegovim preranim odlaskom, Zaklada i hrvatska kultura izgubile su osobu čiji značaj je nenadoknadiv, a projekt obilježavanja 100. godišnjice rođenja Zlatka Price ostat će bez njegovog osobnog svjedočanstva o suradnji i prijateljstvu s velikim umjetnikom.

U ime Zaklade i njezinih osnivača, svih suradnika i prijatelja izražavamo veliku zahvalnost Anti Soriću za njegov doprinos djelovanju Zaklade te za životno djelo koje će ostati trajno upisano u povijest hrvatske kulture.

Marica Jelenić,
Upraviteljica Zaklade
Zlatko i Vesna Prica