Skip to content

Upućen snažan poziv šangajskim ulagačima

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nastavila je državni posjet Narodnoj Republici Kini boravkom u Šangaju i susretom s gradonačelnikom Šangaja Yangom Xiongom

H20151014000244

Upoznavši gradonačelnika Šangaja s naglascima svojih razgovora s najvišim kineskim državnim dužnosnicima, osvrnula se i na dosadašnju suradnju Šangaja s Republikom Hrvatskom. Pri tome je posebno izdvojeno prijateljstvo između Šangaja i Zagreba koje se razvija već više od trideset pet godina kao i vrlo zapaženo sudjelovanje Hrvatske na izložbi Expo 2010 u Šangaju. Naglasak razgovora bio je na mogućnostima jačanja gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i Šangaja kao jedne od lokomotiva kineskog rasta.

U predstavništvu Hrvatske gospodarske komore u osnivanju, Predsjednica se susrela s predstavnicima kineskih i hrvatskih tvrtki.

Prilikom susreta s gospodarstvenicima, hrvatska predsjednica osvrnula se na razgovore s najvišim kineskim dužnosnicima. Kazala je kako su potvrđeni odlični politički odnosi, no istovremeno utvrđen i velik prostor za napredak suradnje u području gospodarstva.

Hrvatska može biti zanimljiva Kini zbog geostrateškog položaja i članstva u Europskoj uniji, ali konkretna ulaganja tek treba dogovoriti, istaknula je Predsjednica i dodala kako je potrebno planirati praktičnu suradnju, intenzivnije povezivati tvrtke i poticati ih na ulaganja te uravnotežiti trgovinsku razmjenu.

HGK u Sangaju

Predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru s predstavnicima jednih od najznačajnijih kineskih tvrtki sa sjedištem u Šangaju posebno je istaknula značaj hrvatskih pomorskih luka kao i mogućnosti izgradnje logističkih i proizvodnih centara u njihovoj blizini. Predstavnike financijskih institucija pozvala je da podupru jačanje hrvatsko-kineske gospodarske suradnje.

Predstavnici kineskih tvrtki Predsjednici su potom predstavili svoje zanimanje i planove vezane uz gospodarsku suradnju s Hrvatskom.

Pored tridesetak predstavnika zainteresiranih kineskih tvrtki, na sastanku su sudjelovali i predstavnici hrvatskih tvrtki već nazočnih ili u iskoraku prema kineskom tržištu: Podravka, Badel, Uniline i Uljanik. predsjednica.hr