Kutina – Dani znanosti i umjetnosti o kornjašima o leptirima

dz vlatka 1

Gošća dr. sc. Vlatka Mičetić Stanković, kustosica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

dz vlatka 1

U Kutini su u petak 16. listopada na dan rođenja dr. Gustava Barona (Kutina 1847. – Zagreb 1914.), crkvenog dostojanstvenika, dobrotvora grada, u drugoj polovici 19. stoljeća rektora Sveučilišta u Zagrebu, održani 15. Kutinski dani znanosti i umjetnosti. Organizator je Ogranak Matice hrvatske u Kutini. Teme, a u novije vrijeme znanstvenike koji su bili učenici Srednje škole Tina Ujevića predstavljaju polaznici te prosvjetne ustanove, mahom učenici gimnazije.

Ovogodišnja gošća bila je dr.sc. Vlatka Mičetić Stanković, kustosica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu. Prije tri godine obranila je doktorsku disertaciju Vodeni kornjaši (Insecta: Coleoptera) u mikrostaništima krških izvora i tekućica na Prirodoslovno matematičkom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (mentor: prof.dr.sc. Mladen Kučinić). Na tom fakultetu bila je asistent.

dz vla zbor

Uvodno znanstvenicu je nastupom pozdravio Pjevački zbor Srednje škole Tina Ujevića, a vrlo umješnopredstavila novinarska skupina škole. Budućim akademskim građanima bilo je korisno, ali i uzbudljivo do pustolovnih trenutaka slušati što očekuje jednog biologa: od kabinetskog mikroskopa do primjerice vrhova Durmitora ili švedskih i znanstvenih institucija. Zanimljivo da to nije prvi susret znanstvenice s projektima Ogranka Matice hrvatske u Kutini.

dz djeca

Još kao studentica godine 2006. bila je u selu Repušnici sudionica skupa Budućnost na rubu močvare, posvećenog Parku prirode Lonjsko polje. Tada je dala zanimljiva saznanja o leptirima na tom najvećem hrvatskom i u Europi poznatom vodenom staništu. Repušnica uskoro dobiva službeni ulaz „moslavačka vrata Lonjskog polja”. Iznijeta je zanimljiva ideja da u svojoj nakladničkoj djelatnosti OMH u Kutini ponudi kalendar s motivima leptira u tom močvarnom carstvu.

dz u2