Sastavak 10-godišnjakinje: ‘Moja domovina je čudna…’

0-1444812988

Otac joj nije mogao pronaći posao, majka gasi agenciju za nekretnine

0-1444812988Mihaela Potočnik, 10-godišnja djevojčica, napisala je sastavak koji bi svaki političar i dužnosnik u Hrvatskoj trebao pročitati. Tema je bila – Moja domovina Hrvatska.

‘Moja domovina Hrvatska

Moja domovina je čudna. Omogućuje da se moja obitelj razdvoji. Omogućuje da mi je tata na drugom kraju svijeta, a sljedeći tjedan gubim i mamu.

Na Božićnim praznicima će biti i sreće, i dobro mi znane tuge. Sreća je to što će moja obitelj opet biti na okupu, a tuga što ćemo se moja obitelj i ja morati odvojiti od baka i djedova, rodbine, prijatelja i svih ostalih.

Ja ne volim svoju domovinu. Niti je itko iz moje šire i uže obitelji voli. Moja uža obitelj će sada kao pola naše rodbine.

Na svu sreću u drugoj domovini. Rodbina ima novu domovinu Njemačku i sada su Nijemci. Moja obitelj ima novu domovinu Irsku i sada smo Irci.

Čudna je ta domovina Hrvatska iz koje svi odlaze.’ (izvor: Zagreb-Dublin, Malo drugačiji Dublin)

Kako piše 24sata, Mihaelin otac Neven u Hrvatskoj dvije godine nije mogao naći posao. Njegova supruga Kristina je imala otvorenu agenciju za nekretnine, ali gasi je jer ne može izdržati pritisak davanja i poreza.

Mihaela i njena 13-godišnja sestra Karla u Hrvatskoj će ostati do Božića, a onda kreću za roditeljima u irski Waterford.