Hvarsko pučko kazalište u Parizu

U srijedu, 14. listopada, Hvarsko pučko kazalište putuje u Pariz gdje će upriličiti tri izvedbe svoje kultne predstave „Prikazanje života svetog Lovrinca Mučenika” nepoznatog autora, koju je na scenu daleke 1970. godine u vlastitoj obradi postavio redatelj Marin Carić

  HVARANI igraju Prikazanje sv. Lovrinca

Prikazanje je do sada doživjelo blizu 250 izvedbi u zemlji i inozemstvu te dobilo niz nagrada i priznanja, što je hvarskom amaterima, koje vodi i u predstavi od početka igra prof. Milan Lakoš, priskrbila naziv jedne od najuspješnijih pučkih kazališta u Hrvatskoj. Štoviše, nakon zagrebačke predstave „Stilske vježbe” Raymonda Quenaua, ovo prikazanje smatra najdugovječnijom kazališnom predstavom na prostoru hrvatskog glumišta.

U ulogama ovog martirija, koji se prema zapisu iz 15. stoljeća (ali je predstava, po mišljenju kazališnih povjesničara, starija bar još dva stoljeća) igrao pred crkvom na gradskom trgu, kroz četiri i po desetljeća mijenjala su se razna lica, neki su već i pokojni, među ostalima i redatelj Marin Carić, koji je prije profesionalne karijere prve kazališne korake počeo u rodnom Hvaru i s ovom ekipom postavio na scenu desetak vrlo cijenjenih predstava, osobito onih iz hvarske baštine.

Hvarani će u „gradu svjetlosti” na Seini predstavu odigrati za naše zemljake i zainteresirane Francuze u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Fracuskoj i u crkvi Saint Cyrille et Methode te, za studente kroatistike, na znamenitom sveučilištu Sorbona. Inače, vrijedi spomenuti da Hvarani s ovom predstavom, koja se inače igra pred oltarima crkava, svake jeseni gostuju u inozemstvu pa su tako osim na prostoru bivše države prikazanje odigrali, između ostalog, u Španjolskoj, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Češkoj, Slovačkoj, Južnoj Americi (Brazil, Urugvaj i Argentina) i drugdje, a planiraju je i ubuduće prikzivati u Hrvatskoj i u svijetu za naše sunarodnjake. J.F.

  Hvarani u Pragu Prosper Milicic kao papa Sisto i Marino Milicic kao sv Lovrinac