Skip to content

Daša Drndić u Beču

Predstavljanje dokumentarnog romana „Sonnenschein”

Dasa Drndic SonnenscheinPriznata hrvatska autorica i književna kritičarka, Daša Drndić, 19. će listopada s početkom u 19 sati u prostorijama bečkog umjetničkog udruženja „Alte Schmiede” austrijskoj publici predstaviti svoj dokumentarni roman „Sonnenschein”.

Drdić je ovim je nagrađivanim romanom koji je objavljen 2007. godine progovorila o velikoj, bolnoj i prešućenoj temi Drugoga svjetskoga rata, o djeci otetoj od roditelja i odgajanoj da postanu arijevci. Kroz povijest jedne židovske obitelji iz Gorice i sudbinu mlade žene Haye Tedeschi autorica razotkriva zablude, osobne promašaje i tragedije koje su više no ikada na površinu isplivale upravo u dvadesetom stoljeću.

Daša Drndić u „Sonnenscheinu”, svom po mišljenju književne kritike najboljem romanu, bez okolišanja i skrivanja iznimno vještim slaganjem stvarnih dokumenata, fotografija, popisa, iskaza svjedoka vremena i velike priče o traganju za izgubljenim djetetom otkriva dio duboko skrivene osobne i nacionalne povijesti.

Daša Drndić rođena je u Zagrebu 1946. godine. Studirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Kao Fulbrightova stipendistica boravila je na Sveučilištu Southern Illinois, gdje je pohađala postdiplomski studij dramaturgije i komunikacija, a potom je studirala na Sveučilištu Case Western Reserve. Doktorirala je u Rijeci s temom o protofeminizmu i političkom angažmanu spisateljica kroz njihova djela.