Crvena nit u Piranu – međunarodna izložba Fiber Arta

DujeKodzoman Hr

DujeKodzoman Hr

U petak 16. listopada u 19 sati u Mestnoj galeriji Piran otvara se međunarodna izložba „Crvena nit”, autora iz dviju susjednih zemalja, Slovenije i Hrvatske. Izložba je proizašla iz suradnje članica i članova ULUPUH-ove Sekcije za tekstilno stvaralaštvo i sudionica slovenskog projekta „Moč niti” (2010.), u organizaciji DOS-a (Društva oblikovalcev Slovenije) kao izložba Fiber Art-a (engl., pojam doslovno neprevodiv) što je krovni naziv za tekstilne tehnike u tekstilnom i netekstilnom materijalu kojom se izrađuju neutilitarni objekti. Kustosica izložbe je Silva Kalčić.

Tema izložbe je propitati materijalnost i u tome taktilnost tkanine, iznaći nove forme tekstilne skulpture, kao i nove materijale, netradicionalne i/ili netekstilne, u primijenjenoj umjetnosti tekstila u Sloveniji i Hrvatskoj. Također, pronaći primjere iz suvremene umjetnosti, koncepcijski razlučive no srodnih materijala i tehnika. Budući da se naslanja na „Moč niti”, izložba nosi naziv „Crvena nit” potvrđujući kontinuitet misli prethodne izložbe te u želji da takva suradnja postane tradicionalnom, u frazeološkom značenju „glavna misao, provodni motiv”.

Izložba je premijerno predstavljena u jesen 2014. godine u zagrebačkoj Galeriji Karas. U Sloveniji će biti predstavljena u Mestnoj galeriji Piran, reprezentativnom galerijskom prostoru na središnjem gradskom trgu, gdje će biti otvorena puna tri mjeseca, od 16.10. ove godine, do 24.1.2016. godine. Galerija je jedan od središnjih izložbenih prostora na slovenskoj obali te ima vrlo važnu ulogu u predstavljanju suvremene umjetnosti.

Na izložbi sudjeluju:

Ksenija Baraga (Slo), Matija Čop (Hr), Elena Fajt (Slo), Marjeta Godler (Slo), Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan (Hr), Anda Klančič (Slo), Duje Kodžoman (Hr), Ivan Midžić (Hr), Jana Mršnik i Vesna Štih (Slo), Oloop (Slo), Vesna Pleše (Hr), Eta Sadar Breznik (Slo), Saba Skaberne (Slo), Urh Sobočan (Slo), Valentina Stepan (Hr), Sanja Šebalj (Hr), Josipa Štefanec (Hr) i Marijana Tkalec (Hr)

Selekcija radova, Slovenija: Ksenija Baraga i Jana Mršnik, Silva Kalčić

Selekcija radova, Hrvatska: Silva Kalčić i Vesna Pleše

Organizacija: Anda Klančič, Jana Mršnik, Ksenija Baraga, Vesna Pleše

Organizacija, za Obalne galerije: Nives Marvin

Nositelji projekta: ULUPUH, Društvo oblikovalcev Slovenije (DOS) i Obalne galerije Piran