Priopćenja Umjetničke udruge ANNALE ART ADRIA

DSC 8659

Prvi dan listopada 2015. u 20h, otvoren je u Dioklecijanovim podrumima 28. Adria Art Annale, manifestacija suvremene umjetnosti koja već skoro tri desetljeća kroz široki spektar umjetničkih formi kritički progovara o aktualnim pitanjima i problemima. Upravo zbog takvog pristupa političkoj i društvenoj stvarnosti, naša izložba je odmah, samo dan nakon otvaranja, u potpunosti zabranjena od strane ravnateljice Muzeja grada Splita koji je prošle godine preuzeo upravljanje Dioklecijanovim podrumima. U našem projektu sudjeluje preko 60 umjetnika, profesora, teoretičara i aktivista

Osim izloženih konceptualnih radova, od 1. do 15. listopada planiran je niz predavanja i tribina (vidljivih iz objavljenog programa manifestacije) otvorenih za sve zainteresirane građane, a vezanih uz pitanja politike, kulture, umjetnosti, ekologije i općenito novih ideja koje promoviraju nenasilje i solidarnost među svim ljudima. Cilj takvog dovođenja rasprave u prostor statične izložbe je upravo poticanje kritičke refleksije i otvaranja prostora javnog dijaloga. Zbog čitavog koncepta, a napose dvaju spornih radova nova ravnateljica muzeja Narcisa Bolšec Ferri je u staljinističkom duhu postavila zaštitare na samom ulazu u izložbeni prostor. U jednom od spornih radova htjeli smo ukazati na stvarno porijeklo ozloglašenog simbola svastike koji izvorno u đainizmu i hinduizmu predstavlja život i nenasilje. Nakon što policija, koju je pozvala sama ravnateljica, nije našla ništa sporno u tome radu (koji niti ne uključuje onaj simbol svastike kojeg koristi totalitarna ideologija nacizma!), ista je došla sa zaštitarima provesti cenzuru i prisiliti autore da prebojaju znak. To je isprovociralo jednog od autora koji je odlučio na simbolički način pokazati revolt prema, u ovom slučaju, totalitarnoj instituciji koja brani temeljne slobode umjetničkog izražavanja. On je u svom performativnom radu skočio na kartonsku kutiju s natpisom “Muzej grada Splita” što je ravnateljica doživjela kao osobni napad, pa je dodatno revoltirana pozitivnom reakcijom publike (nesumnjivo upoznate s procesom prelaska Dioklecijanovih podruma pod upravu Muzeja grada) demonstrativno napustila manifestaciju.

DSC 8542

Ovo je presedan u novijoj hrvatskoj povijesti – da jedna institucija u kulturi na ovakav način cenzurira radove, ograničava umjetničke slobode i fizički zabranjuje pristup izložbi. Adria Art Anale je manifestacija koja je, upravo otvarajući prostor suvremenoj umjetnosti i jamčeći pravo slobode iznošenja kritike svih praksi, kako umjetničkih tako i širedruštvenih, postala i dijelom splitske kulturne baštine s prepoznatljivom strategijom umjetničkog djelovanja u substrukcijama Dioklecijanove palače što je kontekst koji uprava Muzeja grada Splita očito ne može razumjeti. Umjetnici su uostalom i osposobili prostor podruma za prihvat posjetitelja te su tamo organizirali preko 1000 umjetničkih projekata.

Uz našu udrugu je bezrezervno stao HULU Split te je u tijeku razgovor o daljnjim zajedničkim koracima. Pozivamo sve zainteresirane za obranu teško izborenih sloboda izražavanja da dođu u subotu u 20h, u Dioklecijanove podrume, gdje ćemo, ovisno o okolnostima održati tribinu o ovome slučaju.

Umjetnička udruga
ANNALE ART ADRIA

DSC 8550

PROGRAM (sve u 20h):

1.10. ČETVRTAK
OTVORENJE IZLOŽBE, NASTUP GRUPE “NATIVE”, LUCIDNO DRUŽENJE, HRANJIVE IDEJE
3.10. SUBOTA
RAZGOVOR: “ZAŠTO IZBORI NISU RJEŠENJE”
(ZDRAVKO POPOVIĆ, BRUNA NEDOKLAN)
6.10. UTORAK
PREDAVANJE: “KULTURNA POLITIKA I DRUŠTVENA EKOLOGIJA”, (MIRKO PETRIĆ)
8.10. ČETVRTAK
PREDAVANJE: “ŽIVOT: ZNANOST, FILOZOFIJA, RELIGIJA, UMJETNOST” (HRVOJE JURIĆ)
10.10. SUBOTA
PREDAVANJE/TRIBINA: “OSLOBOĐENJE ŽIVOTINJA”, VRSTAŠTVO – NEGATIVNO
RAZLIKOVANJE NA OSNOVI VRSTE (R.MEĐUGORAC)
14.10. SRIJEDA
PROMOCIJA ČASOPISA “RAD” – BAZA ZA RADNIČKU INICIJATIVU I DEMOKRATIZACIJU ( B R I D )
15.10. ČETVRTAK
ZATVARANJE 28.AAA: SINESTEZIJSKI TEATAR “PROSVJETLJAVANJE”

PLAKAT med

jainism mediji

Odgovori